2024. április 23. - Béla

Bezárt a devecseri egészségügyi központ

A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben; az iszapömlés esetleges következményeiről és a vizsgálatokról január közepére összefoglaló jelentést készítenek - közölte az intézmény eddigi vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.
2012. január 2. hétfő 10:40 - HírExtra
Nagy Zoltán elmondta, hogy a létesítményben annak létrehozása óta - 2010. december 15-től kezdődően - több ezer megelőző szűrővizsgálatot végeztek el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely lakóin kívül Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny lakosain.

Hozzátette: az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztus óta az addig megvizsgált lakosok egészségi állapotát vizsgálták újra, azaz kontrollvizsgálatokat is végeztek.

A Miskei utcai központban a többi között laboratóriumi, általános felnőtt- és gyermekorvosi vizsgálatokat, tüdőszűrést, tüdőgyógyászati vizsgálatokat végeztek, továbbá a centrumban szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti, nőgyógyászati szakrendelés is működött. A rendelőkben folyamatosan figyelemmel kísérték az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát, a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel biztosították az ellátást.

Kezdetben fél évre tervezték az intézmény működését, majd a lakosság megnyugtatására azt meghosszabbították.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását