2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

LMP: a Kósa-javaslat katasztrófát jelentene Budapestnek

Az LMP szerint katasztrófát jelentene Budapest számára, ha az Országgyűlés elfogadná Kósa Lajos fideszes képviselő, önkormányzati törvényjavaslathoz benyújtott, a főváros jogállását, illetve hatásköreit érintő indítványait. A parlament kedden folytatja a törvényjavaslat részletes vitáját.
2011. december 6. kedd 13:14 - HírExtra
Jávor Benedek, az LMP parlamenti képviselője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, Kósa Lajos két módosító indítványával Budapestet lényegében "szétszedné" 23 önálló városra, a fővárosi önkormányzat helyére pedig egy "megyei jellegű" önkormányzatot illesztene.

Utalt arra, hogy az egyik javaslat szerint a főváros a jövőben nem települési, hanem területi önkormányzat lenne, bár elláthatna települési feladat-, és hatásköröket is.

Jávor Benedek szerint ezzel Budapest megkapná a kegyelemdöfést. Hozzátette: a város két évtizede agonizál amiatt, hogy nincs egységes stratégiai városirányítás, a részérdekek, a kerületi szempontok mindig felülírják a város hosszú távú fejlesztési szempontjait.

Azt hangoztatta, Budapestnek ezzel szemben éppen arra lenne szüksége, hogy a fővárosi önkormányzat többletjogosítványokhoz jusson, hogy a város egészét és az agglomerációt is érintő problémákat meg tudják oldani.

Közölte, ennek érdekében a törvényjavaslathoz benyújtott egy módosító indítványt - berlini és hamburgi példára - ami szerint a fővárosi önkormányzat magához vonhatná a döntéshozatal jogát olyan településrendezési, városfejlesztési ügyekben, amelyek a város egészét, vagy több kerületét érinti.

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, nagyon örülne annak, ha "Kósa Lajos nem Budapesttel szórakozna".

Szerinte a fővárosi önkormányzatnak biztosítandó jogkörök kérdéséről szakmai vitát kellene indítani, és abba bevonni a pártok mellett a szakmai műhelyeket és a civil szervezetetek.
Somfai Ágnes fővárosi LMP-képviselő szerint a törvényjavaslat tárgyalása Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) és a Fidesz közötti konfliktusok terepévé vált, jól mutatják ezt a fideszes fővárosi képviselők által benyújtott módosító indítványok.

Véleménye szerint marakodás folyik a feladatokért, például a turizmusért, vagy parkolás üzemeltetéséért, illetve azért, hogy kié lesz az ebből folyó bevétel.

A volt fővárosi hajléktalanügyi biztos arról is beszélt, van olyan módosító indítvány is, ami kivenné a főváros kezéből a hajléktalan-ellátás feladatát, pedig az elmúlt 21 évben egy működő - ám javításra szoruló - rendszer alakult ki.

Somfai Ágnes szerint Wintermantel Zsolt (Fidesz) IV. kerületi polgármesternek, fővárosi és országgyűlési képviselőnek el kellene számolnia fővárosi mandátumával, mert mások mellett aláírta Kósa Lajos egyik indítványát, a szavai szerint Budapest szétveréséhez vezethet.
A városháza előtt tartott sajtótájékoztatón a képviselők egy mintegy két méteres térképpel azt mutatták be, milyen amikor "darabjaira", azaz kerületekre hullik szét a főváros.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását