2024. június 1. - Tünde

LMP: Matolcsyt azonnal menesszék!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali menesztését követeli és már hétvégére válságtanácskozás összehívását sürgeti a Lehet Más a Politika (LMP) a Moody's hitelminősítő döntése nyomán.
2011. november 25. péntek 14:33 - HírExtra
A Moody's Investors Service csütörtök éjjel Londonba közölte: megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A hitelminősítő az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben.

Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az Orbán-Matolcsy-duó a falnak vezette az országot. A válság rendkívül súlyos, ezért azonnali lépésekre van szükség, már a hétvégén össze kell hívni egy válságtanácskozást a munkavállalói érdekképviseletek, a munkáltatók és a parlamenti pártok részvételével - mondta.
Kijelentette: Matolcsy Györgynek azonnali hatállyal mennie kell, egy olyan miniszternek nincs helye a gazdaság irányításában, akinek a szavait senki nem hiszi el.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem bujkálhat tovább, világosan fel kell vállalnia a felelősséget a kialakult helyzetért.

Ha a kormány azt gondolja, hogy várhat addig, amíg az elkövetkező hetekben, hónapokban az IMF megmondja, hogy mi a megoldás, akkor súlyosan téved, és alkalmatlan - értékelte.
Az LMP-s politikus szerint azonnal meg kell kezdeni egy új költségvetés kidolgozását, amely valós számadatokon nyugszik. Kitért arra is, hogy a jövő évre tervezett másfél százalékos növekedés szintén "fantazmagória", mint anno a Matolcsy-féle hétszázalékos bővülés. Szintén tévesnek nevezte a munkaerő-piaci adatokat, amelyekkel a kormány dolgozik.

A kormánynak vissza kell vonnia az egykulcsos adórendszert és háromkulcsos igazságos jövedelemadót kell bevezetnie - mondta, hozzátéve: a jelenlegi rendszer 500 milliárdos lyukat üt a költségvetésen, ami rendkívüli mértékben fokozza az ország sérülékenységét.

Scheiring Gábor szerint abba kell hagynia a kormánynak a hazárdjátékot az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyonnal és a Mol-részvényekkel, a kormány ugyanis súlyos milliárdokat veszített saját hibájából a tőzsdén.

Szólt arról is, hogy vissza kell állítani a gazdaságpolitika feletti független kontrollt. Hosszú távon pedig arra van szükség, hogy a kormány szakítson az elmúlt 20 év gazdaságpolitikájával - mondta, hozzátéve: a kabinet saját hibájából arra kényszerült, hogy visszahívja az IMF-et, ami azt jelenti, hogy elszalasztott egy lehetőséget, hogy meghaladja az elmúlt 20 év bukott gazdaságpolitikai gyakorlatát, és valóban új alapokra helyezze a gazdaságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását