2024. május 4. - Mónika, Flórián

Demján stratégiai terjeszkedése

Stratégiai cél, hogy Budapesten a takarékszövetkezetek erőteljesebben jelenjenek meg, és ezáltal növekedjen magyarországi súlyuk - hangsúlyozta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke.
2011. október 26. szerda 13:29 - HírExtra
Stratégiai cél, hogy Budapesten a takarékszövetkezetek erőteljesebben jelenjenek meg, és ezáltal növekedjen magyarországi súlyuk - hangsúlyozta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke szerdán, a szövetség Takarékossági Világnap alkalmából rendezett ünnepségén.

Demján Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy a takarékszövetkezetek pozitív megkülönböztetése hosszú évek óta először a bankadónál volt érezhető, ami azért indokolt, mert a takarékszövetkezetek olyan helyen vannak jelen az országban, ahová a bankok nem igen mennek.

Az OTSZ elnökeként Demján Sándor azt tanácsolta, hogy a takarékszövetkezetek őrizzék meg a betétesek pénzének értékét, és túlzottan kockázatos ügyletekbe ne kezdjenek.
Az ünnepségen Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke óriási értéknek nevezte a szövetkezeti hitelintézeti rendszert, és rámutatott, hogy jelenlegi potenciálja nagyobb annál, mint amit eddig kihasznált. Számításuk szerint a takarékszövetkezetek 500 milliárd forint erejéig be tudnának szállni a devizahitelesek megsegítésébe.

Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédében kitért arra, hogy nehéz helyzetet örököl a városvezetés, de a csökkenő adóbevételek ellenére igyekznek megőrizni a pénzügyi egyensúlyt.
Az ünnepség szünetében tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Demján Sándor magánemberként úgy vélekedett, hogy szerinte a devizahitelesek megsegítése során az adófizetők pénzéből azokat kell támogatni, akik elfogadható színvonalú, de nem luxus lakáshoz vették fel a svájci frank hitelt. Szerinte a frankhitel átváltását forinthitelre már korábban is megtehették volna az érintettek.

Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatója újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem ismeri a PSZÁF számítását, amelynek alapján 500 milliárd forint felhasználásának lehetőségét veti fel. Szerinte ez konszolidált adat lehet, viszont a takarékszövetkezetek elsősorban vidéken, helyben működnek és a helyieket szolgálják ki, és esetükben másként kell számolni.

Kérdésre válaszolva Csicsáky Péter közölte: központi javaslatként azt tanácsolták a takarékszövetkezeteknek, hogy 11,47 százalékos THM-mel dolgozzanak devizahitelesek megsegítésekor, de a takarékszövetkezetek eltérő kondíciókat is kínálhatnak.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: hetente mérik fel a takarékszövetkezeteknél a helyzetet a devizahitelesek tekintetében, múlt pénteki adataik szerint a takarékszövetkezetekhez mintegy 20 milliárd forint értékű hitel ügyében érkezett megkeresés, de ez az idő előrehaladtával növekedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását