2024. április 26. - Ervin

A BKV spórolni akar

Átfogó megtakarítási program elfogadásáról döntött szerdai ülésén a BKV igazgatósága - tudta meg az MTI.
2011. október 26. szerda 14:33 - HírExtra
Vitézy Dávid, az igazgatóság tagja, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója megerősítette, hogy előterjesztett egy 10 pontból álló határozati javaslatot, amelyet el is fogadtak. Mint mondta, ettől megtakarítást vár a főváros. Hozzátette, hogy a társaság költségvetési helyzete miatt el kell kezdeni ezeket az intézkedéseket.

Az MTI birtokába került igazgatósági határozat felkéri a BKV vezérigazgatói teendőinek ellátásával megbízott Várszegi Gyulát egyebek mellett arra, hogy készítsen javaslatot a kollektív szerződés módosítására: folytassa le a szükséges érdek-képviseleti tárgyalásokat, majd tegyen előterjesztést a módosításra. Ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak, akkor a javaslat tárgya a kollektív szerződés részleges vagy teljes felmondása lehet.

A társaság vezetőjének felül kell vizsgálnia a BKV üdülőire, munkásszállóira, sportlétesítményeire fordított forrásokat is, amelyekkel kapcsolatban költségcsökkentő javaslatokat kell készítenie a 2012-es üzleti tervhez.

Az igazgatóság határozata alapján felülvizsgálják a BKV teljes munkaszervezetét és létszámát is, különös tekintettel az adminisztratív, titkársági és egyéb irányítási funkciókat ellátó szervezetekre. Emellett összehasonlítják mások mellett a humánerőforrás-, a számviteli és az informatikai részleg létszámigényeit más hasonló méretű vállalatok létszámadataival. Ennek alapján költség- és létszámcsökkentési javaslat készül a 2012-es üzleti tervhez.

Várszegi Gyula felülvizsgálja azon területek létszámát és feladatkörét is, amelyek súlypontja a közlekedési intézményrendszer átalakításával a BKK-hoz került át: egyebek mellett a nemzetközi kapcsolattartásról, a tarifapolitikai és hálózattervezésről, valamint a projektmenedzsmentről van szó.

A megtakarítási program részeként a vezérigazgatónak teljes körűen tájékoztatnia kell az igazgatóságot a folyamatban lévő jelentősebb jogvitákról és rendezetlen vagyoni ügyekről november 15-ig, november 30-ig pedig intézkedési tervet kell készítenie ezen vitás ügyek rendezésének menetére.

Felülvizsgálják a tömegközlekedési társaság ingatlanvagyonának esetleges hasznosítási lehetőségeit, illetve a szolgálati járatok működését is.

Változás az is, hogy a külföldi kiküldetések intézése, illetve a nemzetközi szakmai kapcsolattartás a BKK feladata lesz november 1-jétől, az ilyen utazások száma pedig csökken.

A vezérigazgató áttekinti a pótdíjak kezelését, a bírósági útra terelés és a végrehajtás folyamatát, és ezzel kapcsolatosan további intézkedéseket javasol a behajtási hatékonyság javításáért.
A határozat értelmében megvizsgálják a szolgáltatási szerződések szükségességét, illetve számuk, költségeik csökkentésének lehetőségét. A vezérigazgatónak a költségcsökkentés lehetőségeire előterjesztést kell készítenie.

A szerdai határozatok alapján Várszegi Gyulának részletesen ki kell dolgoznia a teljes programot december 15-ig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását