2024. április 24. - György

Idegenforgalom: kommunistákat a kommunistáknak

A dél-koreai turisták elmaradásával a gazdag kínaiakat próbálja az országba csalogatni Észak-Korea, a projekt eddig sikeresnek bizonyult.
2011. október 5. szerda 11:04 - HírExtra
Napszemüveget fel!

Mintegy tizenhat kínai nagyvárosból indul a közeljövőben közvetlen járat az Észak-Korea egyik fő turistacélpontjának számító Kumgang-hegyre, emellett egy Pekinget, Phenjant és Kumgangot összekötő új vasút és autóút építése is tervben van - jutott a dél-koreai Yonhap hírügynökség tudomására.

Egy meg nem nevezett, északi kapcsolatokkal rendelkező forrás szerint a nagyszabású infrastrukturális fejlesztéssel a rendkívüli pénzhiánnyal küzdő Észak-Korea a tehetősebb kínai turistákat próbálja a szomszédba csalogatni. A projekt eddig sikeresnek mutatkozik: az elmúlt hónapban már több száz kínait regisztráltak a kumgangi régióban.

De hol a béke?

Az 1600 méter magas, vízeséseiről és különleges sziklaformáiról híres hegyvidék mindig is számos turistát vonzott a térségből, mindenekelőtt évente több százezer dél-koreai látogatót, akik sok millió dolláros bevételt hoztak ezzel Észak-Koreának, s a keményvaluta első számú forrását jelentették.

A térségben dél-koreai pénzből 1998-ban idegenforgalmi övezetet építettek, a közös beruházást akkor az Észak és Dél közti megbékélés fontos mérföldköveként könyvelték el.

Sehol

Az együttműködés azonban alig tíz évig tartott, s az idill is véget ért, amikor észak-koreai katonák az egyik létesítmény közelében lelőttek egy 53 éves dél-koreai turistát. Szöul az eset tisztázására nyomozást és magyarázatot követelt, Phenjan ezt visszautasította, s a mai napig nem szolgált információval.

A két fél közötti kapcsolatok befagyásához az is hozzájárult, hogy ugyanabban az évben Ri Mjong Bakot választották délen elnökké, aki a gazdasági megállapodások megkötését az északi nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások sikerétől tette függővé. A 2008-as incidens óta Phenjan többször is felszólította déli szomszédját, hogy indítsa újra turistaútjait a Kumgang-hegyre. Idén nyáron Észak-Korea megelégelte a várakozást, és augusztus végén bejelentette: lefoglalja a Kumgangban lévő összes dél-koreai ingatlant és ingóságot, a személyzet délről származó tagjait pedig az ország elhagyására kötelezi.

Sajnáljuk!

A szöuli kormány sajnálatosnak nevezte a történteket. "Nem tudjuk elfogadni az önkényes döntést, Észak felelős minden jövőbeli következményért" - mondta Cson He Szon, a Korea-közi ügyekért felelős országegyesítési minisztérium szóvivője. Szöul egyúttal arra kérte a külföldi országokat, hogy tartsák tiszteletben tulajdonjogait, s ne invesztáljanak az északiakkal együttműködve a turistaövezet fejlesztésébe.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását