2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sok hajláktalan hal meg

Miután az elmúlt hónapban az ötödik hajléktalanra találtak holtan Párizs környékén, a francia kormány csütörtökön felvetette, hogy a hajléktalanokat kötelezni kellene arra, hogy az éjszakákat télen az átmeneti szállásokon töltsék.
2008. november 27. csütörtök 17:03 - Hírextra
A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint a Párizshoz közeli Gennevilliers-ben szerda este holtan talált 51 éves férfi valószínűleg nem kihűlés, hanem füstmérgezés áldozata lett, miután az átalakított lakókocsiban, ahol élt, két, fűtésre használt meghibásodott gázpalackot, egy matracot, egy takarót és ruhaneműket találtak.

Ő volt az ötödik hajléktalan az elmúlt hónapban, aki Párizsban, illetve annak környékén meghalt. Az Emmaus nevű, szegényekkel foglalkozó civil szervezet szerint idén eddig 265 hajléktalan veszette életét az utcán Franciaországban. Emlékükre - neveik felolvasásával - rendezett szerda este megemlékezést Az utca halottai nevű civil szervezet Párizsban.

A hivatalos adatok szerint Franciaországban megközelítőleg 100 ezer hajléktalant tartanak számon. Az elmúlt hetek halálhírei nyomán Christine Boutin lakásügyi miniszter arra tett javaslatot, hogy a hajléktalanok számára Németországhoz hasonlóan a kormány tegye kötelezővé az átmeneti szállásokra való beköltözést, amikor az időjárás túlságosan lehűl. Luc Chatel kormányszóvivő szerint az ötlet magától Nicolas Sarkozy államfőtől származik.

A terv azonban a hajléktalanok és az őket segítő civil szervezetek részéről óriási tiltakozást váltott ki. A francia televíziók által megkérdezett hajléktalanok arra panaszkodtak, hogy az átmeneti szállásokon, amelyek szerintük zajosak és piszkosak, meglopják őket idegenek, ezért nem lehet kötelezővé tenni az ott alvást. A segélymunkások pedig attól tartanak, hogy a kötelező jelleg miatt a hajléktalanok még inkább el fognak bújni, s az eddigieknél is rosszabb higiéniás körülmények között fognak élni.

Jean-Baptiste Legrand, a Don Quijote gyermekei nevű szervezet vezetője szerint már a probléma felvetése is hibás, hiszen nyáron általában több hajléktalan veszti életét az utcán, mint télen. Az Emmaust vezető Christophe Deltombe pedig minden kötelező jellegű döntést elutasít, "kivéve, ha emberélet kerül veszélybe". Véleménye szerint a hajléktalanok szabadságát is tiszteletben kell tartani, de a Párizs melletti vincennes-i erdőben kalyibákban élő hajléktalanok számára tartós megoldást kell találni.

A vitának Francois Fillon kormányfő vetett véget, miután kijelentette, hogy a kormány nem kívánja a hajléktalanokat kötelezni arra, hogy az alkalmi szállásokon aludjanak. "Mélyen tisztelem mindenkinek a szabadságát, ugyanakkor a veszélybe került emberek cserbenhagyása és a segítségnyújtás elmulasztása olyan hiba, amelyet a kormány nem fogadhat el" - tette hozzá a miniszterelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását