2024. április 25. - Márk

Lassult az export és az import növekedése is

Júniusban a kivitel 3,1 százalékkal, a behozatal 3,8 százalékkal nőtt 2010 júniusához viszonyítva euróban számolva, ami jelentős lassulás a májusi 20,5 százalékos export és 15,6 százalékos import növekedést követően - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2011. szeptember 2. péntek 10:47 - HírExtra
A részletes adatok részben eltérnek a korábban közölt előzetesen becsült adatoktól: az előzetes adatok szerint euróban számolva az idén júniusban a kivitel 3,1, a behozatal 2,6 százalékkal nőtt 2010 júniusához viszonyítva. A KSH korrigálta a májusi számokat is, hiszen korábban azt közölte, hogy az ötödik hónapban az export 19,4 százalékkal, az import pedig 14,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az idén júniusban a kivitel értéke 6,542 milliárd euró, a behozatalé pedig 5,933 milliárd euró volt.
Az első félévben a behozatal 16,5 százalékkal, a kivitel pedig 18,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit: az import értéke 36,012 milliárd euró volt, míg az exporté 39,866 milliárd euró.

A KSH a féléves adatokat is korrigálta, hiszen korábban az első becslés szerint azt közölte, hogy január-júniusban a kivitel euró értéke 17,3, a behozatalé pedig 15,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A júniusi egyenleg 609,3 millió euró volt, míg az első félévi 3,854 milliárd eurót tett ki, 22 millióval kevesebbet, illetve 1,034 milliárddal többet mint egy évvel korábban.

Forintban számolva az első hathavi kivitel értéke 10.745 milliárd forint, a behozatalé 9.709 milliárd forint volt, ezzel az export és az import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti, 2008. év első félévét - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1.036 milliárd forintot tett ki, 268 milliárd forinttal többet mint 2010 azonos időszakában.

Január-júniusban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 13,8, a behozatalé 11,5 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. a félév során - május kivételével - folyamatosan lassult mind az export, mind az import volumen éves növekedési üteme, s júniusban már csak 0,2, illetve 0,5 százalékos volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint az első félévben rekordtöbblet keletkezett a külkereskedelmi termékforgalomban, s az export és az import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti szintet.

A tárca közölte, az első félévben rendkívül dinamikusan, közel 40 százalékkal nőtt az ázsiai export értéke, míg az onnan származó import 3,4 százalékkal visszaesett, aminek eredményeként az Ázsiával szembeni deficit 1.044 millió euróval csökkent. A KSH adati szerint így is 3,392 milliárd eurót tett ki.

A minisztérium közleménye szerint a forgalom áruszerkezetét tekintve a legfontosabb első félévi fejlemény a gépek, szállítóeszközök termékcsoport többletének 1,2 milliárd eurós bővülése, amely így 6,1 milliárd eurót ért el az export 12,9, és az import 8,9 százalékos növekedésének eredőjeként.

Az átlagosnál nagyobb mértékben bővült a közúti járművek és az általános rendeltetésű ipari gépek kivitele, illetve behozatala. Kiemelendő még az élelmiszer-ipari export dinamikus bővülése, illetve egyenlegjavulása, 224 millió euróval, 960 millióra. A feldolgozott termékek árufőcsoporton belül a gyógyszerek 93 millió eurós egyenlegjavulását említette meg a tárca.

A minisztérium az év hátralévő részében további lassú egyenlegjavulást vár 2010 azonos időszakához képest, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál.

A KSH adataiból kiolvasható, hogy az export növekedési üteme euróban számolva januárban, áprilisban és júniusban elmaradt az importétól, és ez az egy évvel korábbinál kisebb szufficitben is megjelent januárban és júniusban.

A KSH adatai szerint a 2011 első féléves forgalom forintban mért árszínvonala importban 3,8, exportban 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 0,7 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 6,3 százalékkal, míg az euróhoz képest 0,8 százalékkal felértékelődött.

Az első félévében a legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök árufőcsoport kivitelének és behozatalának volumene 12,3, illetve 9,6 százalékkal bővült. A KSH elemzése szerint az első negyedévben a termékkör mindkét irányú forgalmát jellemző közel 20 százalékos növekedési ütem a második negyedévre jelentősen lelassult, júniusban pedig el sem érte az egy évvel korábbit. A csökkenő tendenciát leginkább a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelem határozta meg, amelyben a 2010. évi labdarugó-világbajnokság miatti egyszeri keresletfelhajtó hatás lényeges szerepet játszott.

A KSH közleménye szerint a feldolgozott termékek kivitelének volumene 19,4, a behozatalé 15,6 százalékkal volt több, mint 2010. január-júniusban, de a félév második részében a növekedési ütem 17, illetve 12 százalékra lassult. Ez a lassulás jellemezte a vas és acél, a színesfém, illetve az egyéb fémtermék mindkét irányú forgalmát. A gumigyártmány, illetve a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének és behozatalának volumene viszont továbbra is gyorsan bővült.

Az energiahordozók importvolumene az év első hat hónapjában 6 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszaki szintet. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene 17 százalékkal nőtt, míg a természetes és mesterséges gázé közel negyedével esett vissza.
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékeknél az export volumene 4 százalékkal, az importé 11,8 százalékkal nőtt 2010. első feléhez képest, de a negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is csökkenő tendenciát mutatnak. Átlagon felüli növekedés jellemezte az élőállat-exportot, amelynél főként a Törökországba irányuló szarvasmarha-kivitel volt kimagasló - közölte a KSH.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását