2024. április 23. - Béla

Húsz éves a Borfesztivál!

Az idei Budavári Borfesztiválon Magyarország BORÁSZAINAK SZÍNE-JAVA kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
2011. szeptember 2. péntek 09:40 - HírExtra
 A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik, akik szívesen válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire, és akiknek szakszerű útmutatásait, tanácsait érdemes megfogadniuk mindazoknak, akik értő borfogyasztóvá kívánnak válni.

A Borfesztivál nyitóakkordjaként a kulturális programok kiemelkedő eseménye, a GÁLAKONCERT műsora csendül fel, mely a Művészetek Palotájában, szeptember 2-án kerül megrendezésre az Óbudai Danubia Zenekar, Miklósa Erika, Gulyás Dénes, Massányi Viktor, ` Budapesti Stúdió Énekkara és a Magyar Rádió Gyermekkórusa közreműködésével. Az idei koncert egyben ősbemutató is lesz! A koncert második részének, Orff: Carmina Burana művének világhírű közreműködője Cakó Ferenc kiváló és érdemes művész. Megnyerte többek között a Cannes-i Filmfesztivál animációs fődíját, kapott Arany Medve-díjat, Hamu című filmjét Oscar-díjra jelölték. Egyedülálló, szemet és lelket gyönyörködtető élő homok animációját kimondottan erre az alkalomra, erre a műre dolgozta ki, melyet a Borfesztivál Gálakoncertje során láthat először a nagyközönség.

Öt nap programdömping

Öt napon át gazdag kulturális és zenei program várja a látogatókat. A közel 50 produkció között a PORT.hu FESZTIVÁLSZÍNPADON fellép többek között a Ghymes Együttes, Bognár Szilvia és Zenekara, a Söndörgő és Tompos Kátya, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Orosz Zoltán és zenekara Bardóczi Attilával, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar, Borbély Műhely, a Lippentő és a Csillagszemű Táncegyüttes mellett számos más néptánccsoport. Az idei évben a figyelem középpontjába a népzene és a néptánc, valamint a francia vendégművészek műsora kerül.

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 5-6-án a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű BOREGYETEMEN. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Franciaország, szarvasgomba, és még sok más érdekes téma várja a hallgatókat.

Profik segítenek

Az érdeklődők 2011-ben is ellátogathatnak a VINAGORA SÁTORBA, ahol szakemberek segítségével ötven perces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel és egy órára maguk is borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora” címet.

Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Várban, szeptember 10-én rendezett SZÜRETI FELVONULÁS - NÉPZENEI ÉS NÉPTÁNC GÁLA igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a Szarvasgomba Lovagrend képviselői alkotják.

Ételőrület

A Borfesztivál idén is különleges GASZTRONÓMIAI KÍNÁLATTAL készül a hazai minőségi alapanyagokra és a Vendégország ízeire, tájegységek gasztronómiájára épülő kínálatával. Régi receptúrák újragondolva, kézműves hagyományőrző termékek és eleven bisztró konyha egyszerre a Budai Várban. A Vendégország udvarban a Francia Kapcsolat séfjeinek interpretációjában kóstolhatjuk Franciaország ételeit. Hagyományos, kézzel húzott rétesek, kemencében sült kenyérlángosok, klasszikus kürtőskalács, szőlőcsősz pecsenyéje, finomságok mangalicából, magyar, francia és spanyol juh-, kecske-, és tehéntejből készült sajtok, sonkakülönlegességek, házias füstölt ínyencségek várják a látogatókat.

A kisgyermekes fiatal felnőttek, családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. A már megszokott játszóházas gyermekmegőrzőn kívül színvonalas, ingyenes szórakozás várja a kicsiket és nagyokat. Klasszikus gyerek hobbytechnikák alkalmazásával hűtő mágnest és cserépfigurákat, maszkokat készíthetnek a gyerekek szombaton és vasárnap a nagyszínpad mellett 10-16 óra között a Kreatív Hobby közreműködésével, valamint egy rajzversenyen is részt vehetnek, melynek témája a szüret, szőlő. Az alkotások később kiállításra kerülnek.

Háló hálózza be

RENGETEG ÚJDONSÁG a Borfesztiválon! Idén először ingyenes internet az ACE Telecom jóvoltából! Az újításnak köszönhetően a fesztiválozók folyamatosan kapcsolatba léphetnek barátaikkal és percről-percre megoszthatják élményeiket a közösségi hálón keresztül. Egy programfejlesztés és az IT Ware pedig most lehetőség kínál az okostelefonok célirányos használatára is. A program tartalmazza a Borfesztivál térképét, a kiállító borászok adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat, fontos közérdekű információkat és még számos hasznos alkalmazást.

Szintén újdonság a letölthető okostelefon alkalmazás, mely számos hasznos információval látja el a látogatókat, ezen kívül könnyű eligazodást biztosít a Borfesztivál területén, érdekes dolgokat lehet olvasni a színpadi produkciókról, lehet játszani, bortúrákat letölteni, és okosan szórakozni.

Húsz év!

A Budavári Borfesztivál idén lesz 20 éves, melyet a szintén 20 éves SPAR Magyarországgal és a látogatókkal együtt ünneplünk vasárnap délután a nagyszínpadnál. Zenével kísért tortázás, pezsgőzés várja azokat, akik csatlakozni szeretnének. Az ünnep alkalmából a Borfesztiválra érkező első 25 ezer látogatónak egy apró meglepetés ajándékkal kedveskedünk az onlinekupon.hu jóvoltából. Sőt, aki a Borfesztivál 5 napja alatt tölti be 20. életévét, az ingyenes belépésen kívül ajándékcsomagot kap a Borfesztiváltól!

A Budavári Borfesztivál 20. évfordulója apropójából szabadtéri poszter kiállítás kerül felállításra a fesztivál területén. Felvillannak az elmúlt évtizedek sikeres, emlékezetes kulturális produkciói, hangulatos pillanatai, a visszatekintés és egy kis időutazás élményét kínálva.

Mesterségek bemutatása a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közreműködésével. A Borfesztivál felé vezető úton, a Szent György utcában népművészek mutatják be elsősorban a borkészítéssel kapcsolatos mesterségeket, a használati tárgyak elkészítésének módját a Borfesztiválra érkezőknek és az érdeklődőnek.

A JÓTÉKONYSÁGI BORÁRVERÉS idén már 13. alkalommal mutat példát, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat jól prosperáló vállalkozói számára fontosak az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik. A felajánlások és az azok megvásárlása során keletkező közel 3 millió forint felhasználója hagyományosan a Máltai Szeretetszolgálat, akik hitelesen biztosítják, hogy a bevétel megfelelő helyekre jusson.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását