2024. április 25. - Márk

Nívódíjat kapott a 100 lakásos passzívház

Magyarország első 100 lakásos Passzívháza megkapta az építőipar egyik legrangosabb hazai kitüntetését, az Építőipari Nívódíjat. Az elismerést azok kaphatják meg minden év decemberében, akik nem csak maradandót alkotnak az utókor számára, de munkájukkal egyben növelik az építőipar presztízsét is.
2016. december 13. kedd 14:01 - HírExtra

 Idén a Többlakásos Társasház kategóriában a budapesti 100 lakásos Passzívház kivitelezéséért a Magyar Építő Zrt. vehette át az elismerést.

A Nívódíjakat a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes keretek között adták át december 9-én az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén. Az elismeréssel 1999 óta jutalmazzák a hazai építőipar azon szereplőit, akik kiemelkedő minőségben megvalósított projektjeiknek köszönhetően javítják az építőipar megítélését. Idén a Többlakásos Társasház kategóriában a Budapest XIII. kerületében megvalósult 100 lakásos Passzívház kivitelezéséért a Magyar Építő Zrt-nek ítélték oda a Nívódíjat.

Magyarország első 100 lakásos passzívháza egy 3 épületrészből álló komplexum, amelyben 100 darab, 40-60 m2-es, erkélyes lakás került kialakításra. A létesítmény teljes mértékben megfelel a német minősítési rendszer által előírt „passzívház” kritériumoknak: az épületben a kényelmes hőmérsékletet biztosításához csak a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésére vagy utánhűtésére van szükség, további levegő visszaforgatása nélkül.

És a lényeg:

Az épületet egy 30 cm vastag hőszigeteléssel rendelkező termikus burok veszi körbe, amely nem tartalmaz hőhidat, így a hőveszteség minimalizált, míg a hőnyereség maximalizált. A hőenergia szükségletet talajszondás víz-víz hőszivattyúk biztosítják, valamint energiatakarékos villamos berendezések, készülékek és világítótestek kerültek beépítésre a kivitelezés során.

Passzív ház
(képünk illusztráció)

Összesen 1530 m2 parkosított zöldfelület gondoskodik a lakók kényelméről, melyek közül nagyon sok funkcionál közösségi térként. Az épület alatt kialakított mélygarázsban 100 db parkolóhely biztosított a lakók számára, továbbá a főbejárat mellett 100 db kerékpár részére nyitott kerékpártároló épült. Az épület akadálymentesen megközelíthető a földszinten és a mélygarázson át is, valamint bent is mindenhol biztosított az akadálymentes közlekedés.

A hagyományoknak megfelelően a tanúsítványok átadására 2016. december 09-én, az ÉVOSZ évzáró tanácskozásán került sor. A díjat megtestesítő réztáblát pedig 2017. március 15-e után helyezik el a ház falán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását