2024. április 20. - Tivadar

Káosz várható a német reptereken

A német repülésirányítók tervezett sztrájkja miatt hatalmas káosz fenyeget csütörtökön a németországi repülőtereken. A repülésirányítók kilátásba helyezett, hat órás munkabeszüntetése a nemzetközi légi forgalmat is jelentős mértékben befolyásolhatja.
2011. augusztus 3. szerda 18:49 - HírExtra
Értesülések szerint a sztrájk nemcsak a Lufthansa, hanem a többi német légitársaságot is érinti. A szakszervezet felhívására a munkabeszüntetés csütörtök reggel 6 órakor kezdődik és déli 12-ig tart. Szakértők arra számítanak, hogy a néhány órás sztrájk a nyári szabadságszezon kellős közepén valamennyi német repülőtéren óriási fennakadásokat okozhat. Becslések szerint egyedül Németországban mintegy 2.500 repülőgép maradhat a földön, ami több tízezer utas számára jelenthet megpróbáltatásokat.

A szakszervezet 6,5 százalékos béremelést, illetve kevesebb túlórát, valamint általánosságban jobb munkafeltételeket követel a repülésirányítóknak. A tárgyalások több héten át tartottak, a munkaadók azonban elutasították a követeléseket.

Elítélte és a szabadságra utazók hátba támadásának minősítette a tervezett sztrájkot Peter Ramsauer közlekedési miniszter. A kilátásba helyezett munkabeszüntetés meglehetős felháborodást váltott ki az országban, mivel a repülésirányítók éves átlagos jövedelme meghaladja a 100 ezer eurót. Egy felmérés szerint a lakosság 80 százaléka a sztrájk ellen foglalt állást.

A munkáltatók szerda délután munkajogi bírósághoz fordultak a sztrájk megakadályozására, illetve annak törvénytelenné nyilvánítására. Amennyiben ez nem történik meg, a csütörtök reggel kezdődő munkabeszüntetés elkerülhetetlenné válik.

A Lufthansa, valamint több más légitársaság is megkezdte azoknak a terveknek a kidolgozását, amelyek lehetővé tennék, hogy a járatok egy része mégis útnak indulhasson. A hírek szerint pótlólagos személyzetet igyekeznek munkába állítani, illetve különleges erőfeszítéseket tesznek az utasok segítésére. Felszólították őket arra, hogy érdeklődjenek az utat bonyolító légitársaságnál a tervezett járat sorsáról, illetve az esetleges alternatívákról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását