2024. április 29. - Péter

Lázár: a nagy ügyek még hátravannak

A Fidesz frakcióvezetője szerint időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat, de a nagy ügyek, a nagy döntések és a felelősség nagy része még hátra van.
2011. július 3. vasárnap 14:44 - HírExtra
Lázár János a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán nagyrabecsülését fejezte ki a frakciónak, mint mondta, az elmúlt egy évben derekasan helytálltak. "Politikai öttusát hajtottak végre", végezték szakpolitikai háttérmunkájukat, alkották a törvényeket, kiálltak meggyőződésük, hitük mellett. Hatalmasat küzdöttek, tanúbizonyságot tettek arról a bátorságról, amely az ország megváltoztatásához elengedhetetlenül szükséges. Emberfeletti munkát, mások négyévnyi kormányzati munkáját végezték el - emelte ki. A képviselők a mennyiség mellett a minőség vonatkozásában is megállták a helyüket - fogalmazott.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője - beszédét az elmúlt egy év legfontosabb parlamenti pillanatait idéző kisfilm vezette fel - kiemelte: nem a fideszesek új Magyarországának felépítéséhez kellett hozzáfogniuk, hanem bal- és jobboldali pártot választók, és a bizonytalanok Magyarországának rendbe tételét kellett elvégezni az elmúlt egy évben.

Lázár János szerint az elvégzett feladatok nem szimbolikus ügyek voltak, ezek minden fideszes képviselő számára becsületbeli ügyek voltak. Példaként említette a parlament létszámának csökkentését, a kettős állampolgárságról szóló törvény és az új alaptörvény megalkotását.
A kormánypárti politikus azt mondta: bár tanácsolták neki, a parlamenti frakció nevében "nem kérek és nem kérünk bocsánatot az első év sodró lendületéért, nem ígérek és nem ígérünk érdeksérelmek nélküli rendrakást, (...) ütemváltást, a status quo békés védelmét". Elsősorban azok szeretnék, hogy a sodró erejű változásokért bocsánatot kérjenek, akik miatt ezekre a radikális lépésekre leginkább szükség volt, az kiabál megint, akinek a háza ég - tette hozzá.
Sokat tettünk, de még messze nem eleget - folytatta Lázár János, akit - mint hangsúlyozta - az elvégzett munka leltárja nem elégedettséggel tölti el, hanem a jövőre nézve sokkal inkább tettre készségre ösztönzi, amihez megfelelő bátorságra, de még inkább megfelelő alázatra van szükség.

A frakcióvezető az elkövetkező időszak feladatairól szólva arra biztatta a kormányt: nincs lassítás, nincs megállás, tartani és gyorsítani kell az első év határozott tempóját az oktatás, az egészségügy és az önkormányzati rendszer átalakítása területén is.

Lázár János szerint az álvita, hogy liberális vagy rendpárti oktatás legyen; gyerek- és jövőpárti oktatásra van szükség, az iskolákban "a holnap Magyarországa készül". Az egészségügyről szólva azt mondta, hogy ma nagyon sok kórházi osztály elfogadhatatlanul alacsony gyógyítási útmutatókkal dolgozik, presztízsszempontok és politikai álszentség miatt nagyon sok vezető nem vállalja az átalakítás felelősségét. Kitért arra is, hogy nagy, országos és álszent társasjátékot játszanak a képviselői fizetések körül, mindenki tudja és mondja, ami van, tarthatatlan.

Nem lehet megijedni a változás lehetőségétől - mutatott rá, hozzátéve: nem ijedhetünk meg a következő esztendőkben a saját árnyékunktól, és főleg nem ijedhetünk meg a múlt és mások árnyékától sem. Hozzátette: ellenfeleink politikai programja nem több, mint "vastag bőr és rövid emlékezet", ezen a két pilléren nyugszik a nagy politikai túlélők stratégiája. Pontosan tudták, hogy egyévnyi önmegtartoztatás után politikai ellenfeleik "pápábbak lesznek a pápánál, demokratábbak lesznek demokratánál, szakértőbbek lesznek a szakértőnél" - fogalmazott.

Ne velük, az általuk keltett hangzavarral foglalkozzanak, ne ahhoz igazítsák a következő egy év tempóját, hogy a politikai ellenfelek mit várnak el, hanem ahhoz, hogy az ország és a haza mit követel meg tőlük - szólított fel Lázár János, aki mint mondta, egyetlen cinikus szót sem akar azokról szólni, akik a változásoknak rövid távon vesztesei voltak, akik régi jogaiért tüntetnek, tiltakoznak.

Ha vitatkozom is velük, tisztelem és védem a jogukat, hogy a bizonytalanságuknak, sérelmüknek hangot adjanak - mondta, de kijelentette: ez sem tántoríthatja el őket attól, amit bő egy éve vállaltak. Nem a pillanathoz, hanem az elmúlt húsz év lezárásához kell mérni munkájukat - hangsúlyozta.

"Ahhoz, hogy 2014-ben a választók többsége velünk előtt lássa úgy, hogy Magyarország erősebb, biztonságosabb és sikeresebb (...), mint négy vagy nyolc éve volt, még nagyon sok olyan nehéz év vár ránk, mint a 2010-es volt, vagy a 2011-es" - fejtette ki Lázár János.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, a nemzeti érdekek melletti kiállás volt az Európai Néppárt magyar delegációja munkájának középpontjában az elmúlt két évben. A siket politikus jelnyelven elmondott beszámolójában kifejtette: a tizennégy fideszes mellett két felvidéki és három erdélyi magyar képviselő részvételével működő delegáció a hatodik legnagyobb a néppárti frakcióban. Ennek köszönhető, hogy előbb Schmitt Pál, majd Tőkés László személyében a delegáció jelölhette az Európai Parlament egyik alelnökét.

Kósa Ádám kiemelte, hogy a magyar néppárti delegáció tagja volt kinevezéséig Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár is, akinek tevékenysége - a képviselőcsoport egészéhez hasonlóan - ugyancsak hozzájárult a soros uniós elnökség sikeréhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását