2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kivonná a válságadókat az MSZP

Az MSZP a válságadók fokozatos kivonását javasolja, és az egykulcsos adórendszer eltörlésére, egy kiszámítható energiastratégia kidolgozására, valamint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó kedvezményes áfa-kulcs bevezetésére szólítja fel a kormányt.
2011. július 2. szombat 15:41 - HírExtra
Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzintézetek többsége júliustól ismét növelte a lakossági számlákhoz kapcsolódó díjait, és tovább drágultak a lakossági hitelek is. Mint írja, a kormány által egy éve átgondolatlanul és előkészületlenül bevezetett bankadó ugyanis az ügyfelekre hárul, így szép apránként, de a lakosság fizeti be a pénzintézetekre kivetett évi 200 milliárd forintot.

Emlékeztet arra, hogy további három, tavaly óta különadóval sújtott szektor is a fogyasztókra hárította a minden előzetes egyeztetés nélküli többletterhet. Az élelmiszerárak elszabadulóban vannak, az energiaszektorban sem jobb a helyzet, a mobilszolgáltatók pedig épp a minap emeltek a tarifáikon - fogalmaz.

Tukacs István szerint különösen felháborító e közvetett megszorítás annak tükrében, hogy egy velejéig szegényellenes, igazságtalan személyi jövedelemadó-rendszer miatt vált szükségessé, ráadásul az Orbán-kormány "a haveri cégeket, kereskedelmi láncokat, bankokat módszeresen kivonta a különadó-kötelezettség alól".

Az MSZP, amely Magyarországon 2005-ben elsőként vezetett be az "ügyfélbarát" garanciákat tartalmazó bankadót, a jelenlegi formájában igazságtalan és nemzetgazdasági szempontból is káros különadókat nem támogatja, ezért a válságadók fokozatos kivonását javasolja - áll a közleményben.

A szocialista párt felszólítja a kormányt, hogy törölje el az igazságtalan, egykulcsos adórendszert, és fogadjon el egy olyat, amely méltányosabb közteherviselést, ennek folytán magasabb fogyasztást tesz lehetővé, végső soron fenntartható költségvetési pályára állíthatja Magyarországot. Az MSZP által a parlamentnek benyújtott "kétkulcsos" javaslat mindhárom kritériumnak megfelel.

Azt is kérik a kormánytól, hogy álljon elő egy hosszú távon fenntartható és kiszámítható energiastratégiával, valamint fontolja meg az alapvető élelmiszerekre vonatkozó kedvezményes áfa-kulcs bevezetését - közölte Tukacs István.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását