2024. május 19. - Ivó, Milán

A Jobbik elutasítja a Tom Lantos Intézet létrehozását

A Jobbik továbbra sem ért egyet a Tom Lantos Intézet létrehozásával - jelentette ki az intézet hivatalos budapesti megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.
2011. június 30. csütörtök 10:47 - HírExtra
Az ellenzéki politikus azt mondta: elsősorban a névadó személye miatt utasítják el az intézet létrejöttét. Miközben az intézet célja az emberi és polgári jogok, a kisebbségek helyzetének, a közép-európai történelmi megbékélésnek, valamint a transzatlanti kapcsolatoknak a vizsgálata - mondta - Gyöngyösi Márton, "Tom Lantos asszisztált ahhoz, hogy hamis érvek, hazugságok alapján az Egyesült Államok elindítsa a háborút Irak ellen", és "Ceausescu román diktátor barátjaként" közbenjárt a román rendszer kedvezőbb amerikai vámbesorolásáért.
A Jobbik szerint "ilyen emberről" elnevezni egy ilyen céllal, közpénzből létrehozott intézményt, "több mint felháborító."

Az ellenzéki párt kifogásolja azt is, hogy az intézet megnyitóján részt vesz Hillary Clinton, az amerikai diplomácia vezetője és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter is. Gyöngyösi Márton szerint "ez a két diplomata felelős azért, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is olyan emberi jogokat tipró intézkedések vannak érvényben, mint például a halálbüntetés, vagy a guantánamói fogolytábor."

A jobbikos politikus egy transzparenst is felmutatott a sajtótájékoztató végén, amelyen az szerepelt: "Tom Lantos soha nem lesz a magyarok példaképe."

A Tom Lantos Intézet a néhai magyar származású amerikai képviselőnek, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjének állít emléket.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását