2024. április 25. - Márk

KSH: nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak májusban az előző havinál 0,1 százalékkal magasabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten 1,2 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
2011. június 30. csütörtök 11:13 - HírExtra
Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 májusában az előző havihoz mérten 0,3, a 2010 májusival összehasonlítva 3,2 százalékkal nőttek, az exportértékesítés forintban mért árai áprilishoz képest nem változtak, a tavaly májusihoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkentek.

Az idén áprilisban az ipari termelői árak az előző havinál 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten viszont 4,9 százalékkal emelkedtek. Tavaly október óta először az idén áprilisban csökkentek a termelői árak havi bázison, a 12 havi növekedés pedig egy éve a legalacsonyabb volt.

Tavaly májusban az ipari termelői árak az előző havihoz képest 3,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 5,5 százalékkal nőttek.

Az idén májusban az ipar belföldi értékesítési árai egy hónap alatt 0,3 nőttek, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,1 százalékkal volt magasabb. Nőttek az árak 1,0 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, 0,7 százalékkal a járműgyártásban, valamint 0,4 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban.

Csökkentek az árak 1,4 százalékkal a gyógyszergyártásban, 1,0 százalékkal a villamos berendezés gyártásában, illetve 0,7 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás területén. A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke –0,5 százalék és +0,3 százalék között alakult.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai májusban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek.
Az előző év azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,3 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben, 18,8 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 10,4 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 10,0 százalékkal az élelmiszeriparban nőttek az árak.

Tavaly májushoz viszonyítva csökkentek az árak 3,9 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, 3,8 százalékkal a járműgyártásban, valamint 1,0-1,0 százalékkal a textil- és bőriparban, valamint a gyógyszergyártásban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,9 és 6,4 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. májusban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékos árnövekedést, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban változatlan árakat mértek. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,2 százalékkal magasabbak lettek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké szintén nem változtak. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,5, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,6 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,5 százalékkal magasabb árakat mértünk.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. májusban az előző havi árszínvonalon maradtak, 2010 májusához viszonyítva 0,3 százalékkal alacsonyabbak lettek. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,5, az amerikai dollárhoz képest 1,3 százalékkal gyengült; a 2010. májusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 3,4, a dollárhoz viszonyítva 15,4 százalékkal erősödött. (GRAFIKA)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását