2024. április 19. - Emma

Az utcák után a zászlón a sor

Fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszög-díszsorral szegélyezett zászlaja lehet Budapestnek, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést. A zászló közepén a jelenlegi címer szerepelne ezután is.
2011. június 16. csütörtök 18:36 - HírExtra
Tarlós István főpolgármester előterjesztéséből kiderül: elkészült Budapest új arculati kézikönyve, amelyben rögzítik a város hivatalos jelképeit. A városvezető szerint a kiindulópont az volt, hogy a város hivatalos jelképei jól és méltó módon fejezzék ki a város hagyományait, kulturális és történelmi gyökereit.

Az előterjesztés kitér arra is, hogy Friedlich Lajos, "aki a legenda szerint az 1873. május 20-i Közgyűlés előtti napokban akvarellel sietve megfestette Budapest címerét, maradandót alkotott". Ennek modernizált, vonalas grafikai átirata, felidézése a főváros logójában "a hagyomány demonstratív felvállalása".

A főpolgármester javaslatában az is szerepel: Budapest zászlaja más zászlóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt. A jelenlegi - vörös, arany(sárga), égszínkék - zászló ereklyeként, mellérendelt feladatkörben kap szerepet a Fővárosi Közgyűlés ülésein és más ünnepi alkalmakkor.

A fővárosi zászlók cseréje körülbelül 10 millió forintba kerül, amelyet az általános tartalék előirányzatból csoportosítanának át. A változás augusztus 15-én lép hatályba, ha a képviselők támogatják az előterjesztést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását