2024. május 25. - Orbán

Az LMP félti az előadóművészeket

Karácsony Gergely szerint az LMP két változtatással el tudná fogadni az előadóművészeti törvény módosítását célzó indítványt.
2011. június 11. szombat 18:54 - HírExtra
Az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese, a kulturális és sajtóbizottság alelnöke szombaton Pécsen, sajtótájékoztatón azt mondta: ha a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanácsnak lesz érdemi befolyása a döntésekre, vagyis a szakmai szervezetek jóváhagyása nélkül nem lehet majd alapvető döntéseket meghozni, továbbá a független, alternatív színjátszás garanciákat kap a költségvetési támogatásra, frakciója megszavazza a javaslatot.

Kukorelly Endre író, az LMP országgyűlési képviselője utóbbihoz hozzátette: a független, struktúrán kívüli színházak lobbiereje lényegesen kevesebb, mint a kőszínházaké, önkormányzati támogatást élvező teátrumoké.

"Kőbe kellene vésni ezen elképesztően értékes társulatok támogatását, garantálva, hogy stabil anyagi helyzetbe és ne végveszélybe kerüljenek - mondta a képviselő, aki utalt rá, hogy maga is nagyra értékeli az alternatív színházak produkcióit.

Karácsony Gergely úgy vélte, hogy az LMP által javasolt két változtatás nélkül a rendszer ki van téve a politikai beavatkozás lehetőségének, és az LMP attól tart, hogy a módosítás egy politikai játszma részévé teheti az előadóművészeket.

"A jelenlegi színházfinanszírozási rendszer előnye, hogy kiszámítható és világos elvek alapján működő finanszírozást nyújt. A társaságiadó-kedvezmény lehetőségével együtt biztosítja, hogy a kulturális területen belül csak a színházi, előadóművészeti ágazat nincs komoly válságban" - jegyezte meg.

Hozzátette: a rendszernek vannak gyengeségei, árnyoldalai is. Példaként hozta fel, hogy mennyiségi szempontokon nyugszik és nem képes a minőségi szempontok érvényesítésére. De előnye, hogy "politikailag nem igazán lehet belenyúlni, a kézből etetés nemes hagyományai ebben a rendszerben nem igazán érvényesülnek".

"A parlament elé kerülő módosítás lehetővé teszi ugyan a minőségi szempontok érvényesülését a színházak, zenekarok finanszírozása során, de súlyos ára van. Módot ad rá, hogy a mindenkori politikai hatalom a maga által kedvelt társulatokat részesítse előnyben a pénzek elosztásánál, és mivel egyre kevesebb pénz van, bizonyos kulturális irányzatok, színházak semmilyen támogatást nem kaphatnak" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Az előadóművészeti törvény módosításának lényegi eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná az előadóművészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat.

A módosítás szerint megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását