2024. április 19. - Emma

Áram nélkül maradhat Fehéroroszország

Oroszország péntekre virradó éjszaka 50 százalékkal csökkentette a Fehéroroszországnak szállított elektromos áram mennyiségét Minszk felhalmozódott adósságai miatt.
2011. június 10. péntek 12:17 - HírExtra
Az Interfax hírügynökség az Inter RAO EESZ orosz áramszállítási monopólium forrásaiból úgy értesült, hogy a szállítást csütörtökön éjfélkor fogták vissza, mert Fehéroroszország 1,5 milliárd rubel adósságot halmozott fel február óta.

A csökkentés után az orosz fél az eddigi 400-500 megawatt helyett 200-300 megawattot szállít. Minszknek ettől kezdve tíz napja van június 19-ig arra, hogy kifizesse adósságát, ellenkező esetben Oroszország teljesen leállítja a szállításokat.

Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy pusztán kereskedelmi döntésről van szó.

A fehérorosz Belenergo állami társaság vezetése az Interfax szerint leszögezte, hogy mindent elkövet az adósság lehető legrövidebb időn belüli kifizetésére, és hogy a csökkentés ellenére a teljes belföldi keresletet fedezni tudja.

Az orosz elektromos energia Fehéroroszországnak való szállítását egy év szünet után idén februárban újították fel, amikor befejeződött annak a szmolenszki erőműnek a felújítása, ahonnan az áramot szállítják.

Fehéroroszországban súlyos gazdasági válság dúl, Minszk hitelekért kilincsel. Néhány napja 30 százalékkal megemelték a benzin árát, ami tiltakozásokat váltott ki, majd Aljakszandr Lukasenka elnök utasítására újra csökkentették a benzinárat. Korlátozásokat léptettek életbe a devizapiacon, miután az fehérorosz valuta rövid idő alatt több mint 50 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, és szakszervezeti vezetők szerint az év eleje óta mintegy felére csökkent a bérek és fizetések vásárlóereje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását