2024. május 5. - Györgyi

Enyhül a durva lefolyású járvány?

Németországban bizonyos jelek a hasmenésjárvány csekély enyhülésére utalnak egy neves szakértő szerint.
2011. június 3. péntek 15:16 - HírExtra
Reinhard Brunkhorst professzor, a vesebetegségekkel foglalkozó német nefrológiai társaság elnöke pénteki sajtóértekezletén arról számolt be, hogy Németország - a fertőzés által leginkább sújtott - északi tartományaiban az elmúlt 24 órában némelyest csökkent az új fertőzések száma. A professzor reményét fejezte ki, hogy ez a trend folytatódik, illetve erősödik. Óvott azonban a túlzott illúzióktól, utalva arra: már korábban is voltak jelek a fertőzés csökkenésére, azután mégis emelkedett a megbetegedések száma.

A különböző járványokat okozó baktériumok kutatásával, a többi között a mostani hasmenésjárványt kiváltó különleges kólibaktériummal foglalkozó münsteri egyetem egyik vezető professzora egy pénteki rádióinterjúban reményét fejezte ki, hogy a baktériumtörzs tulajdonságaival kapcsolatos vizsgálatok terén az elkövetkező héten haladás történik. Ez - mondta - jelentős előrelépést eredményezhetne a betegek kezelése terén.

Felismerni a kórokozót

"Ha felismerjük a betegséget okozó sajátosságokat, az eddiginél célzottabb terápia alkalmazható" - tette hozzá.

A járvány eddigi németországi mérlege péntek reggeli adatok szerint: 17 halott, több mint 2500 megbetegedés, illetve gyanús eset. Az áldozatok száma tovább növekedhet, mert a fertőzött személyek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A különlegesen súlyos esetek kezelésére - egy Eculizumab nevű hatóanyaggal - antitestterápiát alkalmaznak, és ennek legelső jelei kedvezőek voltak. A legtöbb beteget kezelő hamburgi, a hannoveri és a kieli orvosok azonban egyelőre óvtak attól, hogy a terápia hatékonyságát illetően végső következtetést vonjanak le. Ehhez - mint utaltak rá - legkevesebb három-négy hétre van szükség.

A különleges bélbaktérium terjedésével, azaz a fertőzést terjesztő forrással kapcsolatban továbbra is teljes a tanácstalanság. A spanyol uborkáról immár végleg elterelődött a gyanú, az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta viszont továbbra is "vétkes" lehet. Konkrét bizonyíték azonban erre vonatkozóan nincs.

A münsteri egyetemen ezért a hírek szerint immár más termékeket, bizonyos tejtermékeket, valamint húsfajtákat - mindenekelőtt marhahúst -, valamint különböző gyümölcsfajtákat is teszteltek. A teszt azonban negatív maradt, azaz változatlanul teljes a bizonytalanság.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását