2024. június 2. - Kármen, Anita

Könnygázzal a tüntetők ellen

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a bahreini rendőrség az el-Manáma főterén táborozó tüntetők feloszlatására csütörtökre virradóra.
2011. február 17. csütörtök 08:35 - HírExtra
A támadásban két tiltakozó életét vesztette a síita ellenzék közlése szerint. A rendfenntartó erők - akik a tiltakozó megmozdulások első három napja során a háttérben maradtak - az éjszakai órákban indított rohamukkal megtisztították el-Manáma főterét, a Gyöngy teret az itt sátortáborozó tüntetőktől, s lerombolták a sátorvárost. A főként síita tiltakozók Kalifa bin Szalmán al-Kalifa sejk, kormányfő elmozdítását követelik.

Egyelőre nem ismeretes az őrizetbe vettek száma, s az sem, hogy pontosan hány áldozata és sebesültje volt a rendőrattaknak, de a téren több mentőautót is láttak szemtanúk. Az elmúlt napokban - már négy napja tartanak a tüntetések - több ezren töltötték itt békésen az éjszakát, a rendőrök nem avatkoztak be.

A békés tiltakozó akciókat az váltotta ki, hogy tüntetők és a rendőrök összecsapásában egy tiltakozó életét vesztette. A súlyos incidens egy temetésen történt, ahol egy korábbi kormányellenes megmozduláson megölt áldozattól vettek búcsút. A tömeg a rendszer bukását követelte, ahogy kedden megtöltötte a Gyöngy teret a belvárosban.

Bahreinben 1,3 millió ember él, de csak a lakosság fele bahreini, a többiek külföldi vendégmunkások. A többségben lévő síiták gyanakvása szerint a szunnita uralkodó család igyekszik megváltoztatni a felekezetek közötti lakosságarányt azzal, hogy a más országokból érkezett szunnitáknak fenntartások nélkül ad állampolgárságot.

A síiták ugyancsak kifogásolják, hogy szerintük több gazdasági ágazatból kiszorítják őket, így nem vállalhatnak munkát az építőiparban, az egészségügyben és a kormányzati szerveknél. A bahreini események aggodalommal töltik el az Egyesült Államokat. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő kedden azt hangsúlyozta, hogy Washington minden érintett felet önmérsékletre int, s az erőszaktól való tartózkodásra szólít fel.

A bahreini király az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese. Engedélyezi például, hogy Bahreinben állomásozzon az amerikai haditengerészet 5. flottája, s ennek támaszpontján kössenek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai - többségükben katona - él az országban, amely 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős NATO-n kívüli szövetségese.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását