2024. április 26. - Ervin

A Gyurcsány-platform nem fordul balra

Húsz pontban foglalta össze az MSZP június 18-i kongresszusára készülve ajánlásait a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform elnöksége.
2011. június 2. csütörtök 09:51 - HírExtra
Kezdeményezik, hogy a kongresszus buzdítson a pártszavazásra való részvételre, mondja ki, hogy büszke a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány intézkedéseire, valamint vesse el, hogy az MSZP "balra forduló" párt legyen.

"Mindenkinek szóló jóléti ígéretekkel nem lehet igazságos viszonyokat teremteni" - olvasható volt miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétett dokumentumban, amelyet Gyurcsány Ferenc platformja a kongresszus figyelmébe ajánl, és amelyet az MSZP parlamenti képviselőinek és megyei elnökeinek is elküldtek. Az irat húsz pontban foglalja össze azt, amit a Demokratikus Koalíció szerint a kongresszusnak - állásfoglalás, politikai nyilatkozat, illetve határozat kiadásakor - figyelembe kell vennie. Ezek között szerepel, hogy mondják ki: nyitott, modern balközép párttá akarják formálni az MSZP-t, és elvetik, hogy a szocialista párt "balra forduljon".

A Gyurcsány-platform kezdeményezése arra is irányul, hogy a kongresszus vállalja a 2002 és 2010 közötti kormányzást, nyilvánítsa ki, hogy büszke a Horn-kormány Bokros Lajos fémjelezte stabilizációs politikájára, a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány reformtörekvéseire, válságkezelésére, s hogy e kormányok szellemiségét kívánja a választóknak ajánlani.

Célként rögzítenék az MSZP szervezeti egységének megőrzését és politikai egységének megteremtését úgy, hogy az modern szociáldemokrata hitvallásra, átlátható belső viszonyokra és "magas színvonalú erkölcsösségre" épüljön.

Indítványozzák, a kongresszus kérje arra a párt tagjait: vegyenek részt a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett - június 22-e és 28-a között esedékes - pártszavazáson, és mondják el véleményüket az MSZP megújításáról.

Az ajánlás javasolja, a kongresszus mondja ki, hogy Orbán Viktor "feldúlta" az alkotmányos rendszert, illetve hogy az MSZP tagjai és támogatói az "Orbán-rendszer" ellenzékének tekintik magukat.
A Demokratikus Koalíció szorgalmazza, rögzítsék, hogy a szocialisták nyitottak az ellenzék demokratikus pártjaival és mozgalmaival való együttműködésre, indokoltnak látják, hogy a sarkalatos törvények vitájában közös álláspontot képviseljenek.

A Gyurcsány-platform emellett azt szeretné, hogy a kongresszus utasítsa el a kormány adó- és szociálpolitikáját, az önkormányzatiság csorbítását, az "egyetembezárási programot", az érdekegyeztetés mai rendszerének egyoldalú felrúgását és a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást.

Az MSZP kongresszusának összehívását Mesterházy Attila pártelnök a választmány múlt szombati ülésén kezdeményezte, mint mondta azért, hogy a szocialista párt belügyeiről és jövőjéről szóló vitát korrekt és átlátható módon zárják le, és a többség eldönthesse, milyen pártot akar. A kongresszuson személyi kérdésekkel és az alapszabály módosításával nem foglalkoznak majd. A választmány arról is döntött, hogy a Demokratikus Koalíció által javasolt - egyebek mellett közvetlen pártelnökválasztást és az MSZP-s politikusok vagyonnyilatkozatának ellenőrizhetőségét célzó - pártszavazást a kongresszus után tartják meg.

A szocialista pártban már felálltak a június 18-i rendkívüli kongresszus lebonyolításában közreműködő bizottságok; az előkészítő és a dokumentumszerkesztő bizottságot Mesterházy Attila vezeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását