2024. május 8. - Mihály

A KDNP nem szigorítaná a sztrájktörvényt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a sztrájktörvény módosításának gondolata nyilvánvalóan aktuálpolitikai célokat szolgál, a párt nemmel szavazna a javaslatra - mondta a KDNP szóvivője szerdán, arra a sajtóhírre reagálva, hogy a munkaügyi tárca
2008. február 28. csütörtök 07:33 - Hírextra

Az, hogy a kormányban felmerült a sztrájktörvény módosítása, nyilvánvaló aktuálpolitikai célokat szolgál - mondta a párt szóvivője az MTI-nek, majd hozzátette: a kormány adminisztratív módon akarja megakadályozni, hogy a munkások élhessenek jogaikkal.

Halász Zsuzsa úgy vélte: addig, amíg az elmúlt években a munkások nem akartak élni jogaikkal, nem is volt semmi probléma, amint azonban ezzel a joggal élni próbálnak, "abban a pillanatban (...) a kormány szerint ezt meg kell változtatni".

Hasonlót már a gyülekezési jog esetében is lehetett tapasztalni - tette hozzá.

A nagytőkés Gyurcsány-kormány újabb munkásvédelmi jogot akar elvenni, olyan jogot, amelyért a történelmi szociáldemokrácia nagyon sokat harcolt - szögezte le a szóvivő.

Kijelentette: ebből is látszik, hogy a kormány nem baloldali, semmi köze a baloldalhoz, semmi köze a szociáldemokráciához, hanem a multik kiszolgálója.

Amit jelenleg a kormány szándékáról tudni lehet, annak alapján "a KDNP egészen biztos, hogy nemmel fog szavazni" a módosításra - mondta.

A Népszava szerdai számában arról írt, hogy a VDSZSZ sztrájkja miatt kialakult helyzetben a sztrájktörvény módosításától tartanak a szakszervezetek.

A lap információi szerint a munkaügyi minisztérium valóban készen áll egy módosítás előkészítésére. Felvetődött a sztrájktörvény módosítása, vannak ugyanis olyan joghézagok, melyeket a kormány szerint pótolni kellene. Nincs megfelelően szabályozva az elégséges szolgáltatás, emiatt olyan eljárás bevezetésére lenne szükség, amely garantálja a megállapodást. Szükség lenne annak meghatározására is, hány nappal korábban kell bejelenteni a munkabeszüntetést. Kifogásolható továbbá, ha egy munkahelyen több szakszervezet működik, de csak az egyik tárgyal a vitatott kérdésekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását