2024. május 17. - Paszkál

Óriási adóssággal küzdenek a románok

Újabb történelmi csúcsot ért el a román államadósság, amely március végén a bruttó össztermék (GDP) 36,7 százalékát tette ki - közölte a román pénzügyminisztérium.
2011. május 19. csütörtök 20:14 - HírExtra
A szaktárca által közölt adatok szerint az idei első negyedévben 5 milliárd lejjel (1,22 milliárd euró) nőtt az államadósság, így március végén elérte a 198,9 milliárd lejt (48 milliárd euró).
A Ziarul Financiar című román gazdasági-pénzügyi napilap szerint februárban és márciusban gyorsult fel ismét az államadósság növekedése, miután januárban csökkent.

Elemzők szerint a román államadósság szerkezete kedvezőtlen, ugyanis szerintük túl nagy arányt képviselnek az egy évnél rövidebb lejáratú kölcsönök. Elemezők szerint ugyanakkor Romániának nem kell aggódnia, amíg az államadósságot a GDP-arányos 40 százalék alatti szinten tudják tartani.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank által nyújtott nemzetközi hitelcsomag révén kapott kölcsön a román államadósság csaknem 40 százalékát teszi ki.

A korábban alacsony szinten lévő román államadósság gyors ütemben nőtt tavaly, 2010-ben havonta egymilliárd euróval emelkedett.

Románia 2009-ben kötötte meg az IMF szervezésében a két éves, csaknem 20 milliárd euró készenléti hitelmegállapodást, amelyet az idén elővigyázatossági hitelszerződés vált fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását