2024. május 9. - Gergely

Amerikai szenátorok szigorítanának

Az Egyesült Államokban példátlan módon szenátorok követelik a Manhunt 2 véres videojáték besorolásának szigorítását.
2007. december 26. szerda 08:49 - Hírextra

Hillary Clinton, Evan Bayh demokrata, Sam Brownback republikánus, valamint Joe Lieberman független szenátor az amerikai szórakoztató szoftverek besorolási hatóságának (ESRB) írott közös levelében egy pszichológusi véleményt idézett: a Nintendo Wii konzolja révén olyan valósághű mozdulatokkal kell irányítani a játékot, hogy a szoftver lényegében gyilkolni tanítja a gyerekeket. A külföldön sokat bírált Manhunt 2 miatt amerikai "erőszakszakértők" a videójáték-ipar megrendszabályozását javasolják.

A Manhunt 2-ben egy kórházból megszökő elmebeteg gyilkolássorozatát lehet végigjátszani. A menekülő szerepébe lépő játékos ártatlan embereket üldöz és mészárol le a legváltozatosabb módszerekkel. Az egyes szám első személyű FPS-játékban a főszereplő, vagyis a játékos bottal, puskával, késsel vagy éppen baltával öli meg az előle menekülő ártatlanokat, más esetekben láncfűrésszel, üvegdarabbal vagy éppen harapófogóval gyilkol.

"Ez a játék ölni tanít" - mondta Ted Grossman vezérezredes, a videojátékos erőszak szakértője. Ted Baehr, a keresztény filmes és televíziós bizottság elnöke szerint a játék a fogékony gyerekeket szadista erőszak elkövetésére ösztönzi.

Az ESRB eredetileg AD (csak felnőtteknek) besorolást adott a játéknak, vagyis csak 18 éven felüliek vásárolhatták meg. Később viszont a játék készítői - bizonyos erőszakos jeleneteket elhomályosítva-eltüntetve - elérték az enyhébb, M-es minősítést, ami 17 éves korhatárt jelent. Az Egyesült Államokban ez lényeges különbség: az M-es játékokkal szemben az AD-játékokat a videoüzleteknek csak egy szűkebb köre forgalmazhatja. Az M-es besorolású játékok vásárlói között ráadásul sok 13-16 éves gyerek van, aki titokban veszi meg a játékot.

A Target áruházlánc - miután kiderült, hogy sok tizenévesnek nem kerül nagy erőfeszítésébe némi trükkel törölni a játékból a elhomályosított részeket, és így visszaállítani az eredeti kemény verziót - levetette a polcokról a játékot.

Az amerikai kongresszus több tagja rendkívül dühös a videojáték-iparra, különösen a kegyetlen Manhunt 2 piacra dobása után. A törvényhozók közvetlen kapcsolatot látnak a virtuális gyilkolászás és a valóság között. Idén áprilisban mészárolt le egy gyenge idegzetű diák 32 embert, majd önmagával is végzett a virginiai műszaki egyetemen, Blacksburgben. Decemberben a nebraskai Omahában egy hírnévre vágyó fiatal ámokfutó öldöklése 9 emberéletet követelt egy üzletközpontban. Ugyancsak decemberben a coloradói Colorado Springsben egy fiatalember egy templomnál lövöldözött, öt embert ölt meg.

Joe Baca demokrata, valamint Frank Wolf republikánus párti képviselő az ESRB minősítőtevékenységének átláthatóbbá tételét követeli. Szerintük a játékokból előzetesen klipeket kellene elküldeni a szülőknek, hogy jobban megítélhessék azok tartalmát.

Grossman vezérezredes rámutatott: bizonyítottan több olyan eset fordult elő, hogy erőszakos videojátékokat néző diákok hajtottak végre mészárlást. Ilyen volt a virginiai ámokfutó, valamint az 1999-es Columbine iskolai vérengzést elkövető két diák, akik 12 diákot és egy tanárt lőttek le, majd önmagukkal is végeztek. Grossman - aki szerint az ilyen kegyetlen játékok csökkentik a másik ember iránti együttérzést - kormányzati beavatkozását sürget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását