2024. május 5. - Györgyi

Az Alstom "közönséges hazugsága"

A főpolgármester közönséges hazugságnak nevezte azokat a - francia bíróságon az Alstom cég részéről elhangzott - állításokat, amelyek szerint megegyeztek volna az oroszokkal metrókocsik gyártásáról.
2011. május 11. szerda 11:38 - HírExtra
Új tender kell

Tarlós István szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában megerősítette korábbi közlését, amely szerint a "realitást" egy új tender kiírásában látja. "Az, hogy akár a kormány, akár a főváros az oroszokkal megállapodott volna, ez egy közönséges és alantas hazugság, ilyen nincs" - hangoztatta. Ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy ő csak a tavaly októberi önkormányzati választás óta vezeti a várost, miközben a szerződés felbontásáról már korábban döntött a főváros.

Tarlós István kiemelte: főpolgármesterként a feladata az, hogy hatósági engedély nélküli szerelvényeket ne engedjen forgalomba. Emlékeztetett arra, hogy az Alstom-szerelvényeknek (az előző városvezetés által kötött) szerződés szerint 2,5 éve Budapesten kellene lenniük, ám jelenleg csak egy prototípus van itt, amelynek nincs vasúthatósági engedélye. Utalt arra is: a Nemzeti Közlekedési Hatóság azért nem tudta kiadni az engedélyt, mert 126 pontban talált kifogást.

Makacs, francia barátok

"Nem egészen értem, hogy a francia barátaink miről vitatkoznak" - fogalmazott Tarlós István, aki megjegyezte: ő a cég helyében kijavítaná a szerelvényeket, s szerinte egy ilyen világcéghez méltatlan ez a "makacskodás". Megismételte korábbi közlését, amely szerint ha ezt cég nem teszi meg, akkor várhatóan új tendert írnak ki.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy ő a francia cégtől gyakorlatilag senkit nem ismer, semmilyen indulat vagy prekoncepció nem vezérli velük szemben, és nem is akarja az egész mamutcéget megsérteni. Ugyanakkor - mint hozzátette - nem hiszi, hogy a francia cégnek a magyar üggyel foglalkozó része "az életszerűség alapján" jól ki tud jönni ebből az ügyből.

Tarlós István múlt pénteken jelentette be egy sajtótájékoztatón: nagy a valószínűsége annak, hogy új tendert írnak ki a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeire.

A rossz hírű Versaille


A főpolgármester akkor közölte: két nappal korábban a versailles-i bíróság másodfokon is meghallgatta a gyártó Alstomot és a BKV-t a metrókocsi-szerződés bankgaranciájának lehívása ügyében. A tárgyalásról azt mondta, hogy azt "sajátos körülmények között" folytatták le, több rágalom is elhangzott, amelyekre nem volt módja reagálni a magyar félnek.

Tarlós István közlése szerint az Alstom olyan vádakat fogalmazott meg, amelyek nem igazak, és a francia bíró nem adott módot arra, hogy a magyar fél ezekre reagáljon.

"Úgy ostobaság, ahogy van"

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy az új városvezetés megállapodott volna az oroszokkal az olcsóbb szerelvények beszerzéséről, a BKV-nál az Alstom állításával ellentétben nem volt általános sztrájk, és a szerelvények beszerzésének összegét nem a BKV működésére akarják fordítani. Hozzátette, hogy az utóbbi "úgy ostobaság, ahogy van". Ezen vádak miatt - amelyek a tárgyaláson hangzottak el - Budapest várhatóan feljelentést tesz rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását