2024. április 20. - Tivadar
A Chubu Electric Power japán áramszolgáltató hétfőn bejelentette, hogy Kan Naoto kormányfő kérésének eleget téve ideiglenesen leállítja a közép-japáni Hamaoka atomerőművet.
2011. május 9. hétfő 15:10 - HírExtra
Lehető leghamarabb

A cég közlése szerint a lehető leghamarabb leállítják az erőmű még működő 4. és 5. reaktorát, míg a karbantartás alatt lévő 3. reaktor zárva marad. Az 1. és 2. reaktorokat már korábban leállították. A kormányfő azzal érvelt, hogy a Hamaoka erőmű olyan helyen van, a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos valószínűségét látják annak, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be ott a következő évtizedekben.

A szigetország középső részét árammal ellátó magáncég hétfői igazgatósági ülésén döntött arról, hogy eleget tesz a kormányfő kérésének, és bezárja a három reaktort, amíg nem építenek ki új biztonsági berendezéseket a Tokiótól mintegy 200 kilométerrel délnyugatra lévő erőműben.

A kormány azután kérte az erőmű bezárását, hogy a Fukusima-1 atomerőművet súlyosan megrongáló március 11-i földrengés és szökőár után felülvizsgálta az országban működű 54 atomreaktort.

Egy komoly kérés

Midzuno Akihisza, a Chubu Electric Power elnöke sajtótájékoztatóján közölte: igen komolyan veszi a kormányfő kérését, még ha az erőmű megfelel is a japán földrengés-biztonsági normáknak. "Hosszú távú megoldásokat, mindenekelőtt az óriásszökőáraknak ellenálló védőfalakat kell építeni" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A többi japán atomerőműhez hasonlóan Hamaoka is a tengerparton áll, mintegy 100 kilométerre Nagoja iparvárostól, a Tokió és az Oszaka és Kobe nagyvárosokat magában foglaló Kanszai régió közötti, stratégiai fontosságú útvonal mentén.

Pótlás: megoldva

A Hamaoka a Chubu Electric Power áramtermelésének 15 százalékát állítja elő. A kieső mennyiséget a cég hőerőművek termelésének növelésével és más, nyugat-japán cégektől való áramvásárlással pótolja. A japán hatóságok is pénzügyi segítséget ígértek az idei csúcsszezonra.

Kan megígérte, mindent megtesznek, hogy elkerüljék az áramhiányt a Chubu Electric Power által ellátott területeken.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását