2024. április 29. - Péter

Békülnének a tálib vezetők?

A tálib felkelők egyes vezetői megbékélést keresnek az afgán kormánnyal - mondta David Petraeus, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő főparancsnoka.
2010. szeptember 28. kedd 10:07 - HírExtra
Petraeus egy Afganisztánban található amerikai fogházba látogatva nyilatkozott a sajtó munkatársainak. Hamid Karzai afgán elnök már korábban békejobbot és tárgyalásokat ajánlott azoknak a felkelőknek, akik elutasítják az erőszakot, megszakítják kapcsolataikat a terroristákkal, és elfogadják Afganisztán alkotmányát. A tálibok hivatalos álláspontja az, hogy addig nem képzelhető el a közeledés, ameddig az országban külföldi erők állomásoznak. Ennek ellenére minden jel arra utal, hogy a háttérben már megkezdődött egyfajta párbeszéd.

"Karzai elnök feltételei egyértelműek, megalapozottak, és az Egyesült Államok is támogatja őket. Ahogy tettük Irakban és ahogy például az Egyesült Királyság tette Írországban, hiszen így lehet véget vetni a lázadásnak" - mutatott rá Petraeus.

Vahíd Omar elnöki szóvivő elmondta, hogy Karzai békebizottsága tagjainak kinevezéséig még mindenképpen vár a tálibokkal való hivatalos egyezkedések megkezdésével. A testület szakértőinek megválasztása ezen a héten esedékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását