2024. május 3. - Tímea, Irma

Drága mulatság az atom

Az atomenergiát alkalmazó országokban foglalkozni kell a kiégett üzemanyagot tároló pihentető medencék kezelésével is, mind az új, mind a már meglévő reaktorok esetén. Különösen igaz ez a Japánban történt baleset tanulságai alapján.
2011. május 7. szombat 11:29 - HírExtra
Miondez az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) által jegyzett tanulmányban olvasható.

Az április végén megjelent tanulmány szerint a Fukusima Daiicsi atomerőműben bekövetkezett veszélyhelyzet kiemelte a kiégett, radioaktív üzemanyag kezelésével kapcsolatos problémák fontosságát, ami növelheti az új blokkok költségeit is.

A japán balesetet súlyosbította a reaktorépületekben található kiégett üzemanyag jelenléte, ami sürgeti az ezzel kapcsolatban felmerült kérdések megoldását. Különösen fontosnak tartja a tanulmány a meglévő amerikai erőművekben tárolt, növekvő mennyiségű kiégett üzemanyag kezelési módjának meghatározását. A jelentés tavaly szeptemberben megjelent összefoglalója sürgeti, hogy valamilyen közbenső megoldást találjanak az atomerőművi telephelyeken tárolt fűtőelemek eltávolítására, és regionális, középtávú tárolókban való elhelyezésére tesz javaslatot, ahol az üzemanyag megfelelően védhető.

A jelentéshez fűzött mostani szerzői kommentár a Fukusima Daiicsi atomerőmű baleset két tanulságára is rámutat. Egyrészt valószínűsíthető, hogy az új atomerőművi blokkok építése drágulni fog, mivel nőtt a kockázat-érzet, ez pedig megnöveli a létesítés befektetési költségeit. Másrész a lakosság részéről az elmúlt időszakban növekedett támogatás valószínűleg legalább ideiglenesen visszaesik. A jelentés kiemeli, hogy több ország felfüggesztette vagy elhalasztotta új blokkok létesítésének vagy az üzemidő meghosszabbításának terveit.

A közvélemény bizalomcsökkenésével szemben egy fontos tényező segítheti az atomenergia megújulását. Ez pedig az, hogy egyértelmű elmozdulás lehet a kiégett üzemanyagok sorsával kapcsolatos politika tisztázása irányában.
Forrás: vilagtudomany.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását