2024. május 13. - Szervác, Imola

Okos kakas jó a szexben

A tyúkeszű hímek kevésbé sikeresek a szexben a okos versenytársaik - mutatta ki egy amerikai kutatás a lugasépítő madarak esetében.
2009. augusztus 23. vasárnap 20:17 - HírExtra
Ez az első eset, hogy egy madárfajnál az intelligencia és a szaporodási siker között összefüggést találtak.

A lugasépítő madárénál nehéz bonyolultabb és energiaigényesebb udvarlási szertartást találni. A hímek lugast építenek az erdőtalajon, és például kék tollakkal vagy csillogó üvegdarabkákkal díszítik, hogy odavonzzák a tojókat. Eközben különféle hangokat adnak ki, ugrálnak és billegetik farkukat.

Az amerikai Marylandi Egyetem kutatói mintegy harminc lugast csúfítottak el úgy, hogy a madarak által nem kedvelt vörös színt csempésztek beléjük. Az egyik teszt során átlátszó dobozzal fedtek le vörös műanyagot, a madárnak tehát félre kellett löknie azt, hogy eltávolíthassa a nemkívánatos tárgyakat. A másik esetben vörös cserepet rögzítettek csavarral a lugashoz, a madár tehát csak akkor szabadult meg a vörösléstől, ha eltakarta azt. Ezután a kutatók videokamerákkal figyelték a lugasokat. Kiderült, hogy a legjobb problémamegoldók könyvelhették el a legtöbb párzást - tudósít a kutatócsoport az Animal Behaviour című szaklapban. A műanyagdobozos tesztben volt például olyan delikvens, aki húsz másodperc alatt eltávolította azt, de akadtak olyanok is, akiknek ez egyáltalán nem sikerült. A legokosabb madarak közel kétszer annyiszor párzottak, mint a leglassúbb észjárásúak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását