2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gyurcsány gyűjtöget

Megkezdte a pártszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését az MSZP Demokratikus Koalíció Platformja.
2011. május 4. szerda 18:57 - HírExtra
A Gyurcsány Ferenc vezette tömörülésben úgy számolnak: nagyjából háromezer szignóra van szükségük, a voksolást pedig ősszel rendeznék. Közben a pártelnökség tagjai ismét arról nyilatkoztak, hogy nem támogatják a volt miniszterelnök törekvését, illetve nem ismerik Gyurcsány szándékait. Az elnökség szerdán arról is döntött: a pártszavazás ügyével következő, május végi ülésén a választmány foglalkozzon.

Gyurcsány Ferenc múlt kedden jelentette be: platformja pártszavazást kezdeményez azért, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél szélesebb nyilvánosságot, nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve, hogy a választott pártvezetők vagyonbevallását összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának és javasolták, hogy minden pártvezetőt közvetlenül az MSZP tagjai válasszanak meg.

Egy héttel később a volt miniszterelnök a Facebookon ismertette azt a hat kérdést, amelyet pártszavazásra bocsátanának. Eszerint csak a párt elnökét választaná közvetlenül a tagság, a többi vezetőt nem, és ugyanez lenne igaz a megyei és fővárosi pártszervezetekre.

Az MSZP alapszabálya szerint a pártszavazást akkor kell kiírni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a kérdések megjelölésével kéri. A szocialista pártnak a hivatalos adatok szerint nagyjából harmincezer tagja van, vagyis a voksolás kiírásához háromezer aláírás szükséges. Az MTI úgy tudja, a Demokratikus Koalíció Platformban biztosra veszik, hogy sikerül ennyi szignót összegyűjteni. A tömörülésnek több mint hatezer tagja van, közülük nagyjából 1.700-an tagjai az MSZP-nek. Gyurcsány Ferenc egyébként kedden Vácon tartott fórumot, ahol a platform megkezdte az aláírásgyűjtést.

A pártszavazás szóba került az MSZP elnökségének szerdai ülésén is. Korózs Lajos, a testület tagja újságíróknak azt mondta: arról döntöttek, hogy a kezdeményezésről a választmány tárgyaljon soron következő ülésén.

Bárándy Gergely ugyanakkor az elnökség ülése előtt úgy nyilatkozott: nem ért egyet Gyurcsány Ferenc javaslataival, mert szerinte nem helyes most a párt belső ügyeivel foglalkozni. Hozzátette: Gyurcsány kezdeményezése nem eredményez nagyobb átláthatóságot, a képviselők vagyonnyilatkozata ugyanis jelenleg is megismerhető és ellenőrizhető, így nem látja értelmét újabb vizsgálatoknak.

Kovács László, a párt alelnöke újságíróknak azt mondta: nem ismeri részletekbe menően a Gyurcsány-platform kezdeményezését, de úgy ítéli meg, időszerűbb, hogy belügyek helyett a kormány gazdaság- és társadalompolitikájának alternatíváját kínálják a szocialisták.

Arra a kérdésre, támogatná-e, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen a pártvezetésbe, úgy felelt: nem tudja, van-e ilyen szándéka az ex-kormányfőnek. "Nem szokás valakit átvezetni az út másik oldalára, ha ő nem akar átmenni" - mondta, hozzáfűzve: nem hallott arról, hogy Gyurcsány a közeljövőben az MSZP elnöke szeretne lenni, vagy más vezetői tisztségre pályázna. Ugyanakkor kérdésre azt is mondta: nem tartja őt tehertételnek.

Kitért arra is: Európában nem példanélküli, hogy egy pártelnököt közvetlenül a tagság válasszon meg. De - folytatta - ennél fontosabbnak tartja, hogy idővel az legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki nem egyszerűen a párttagság, hanem a közvélemény számára a leginkább elfogadható, s akinek a legnagyobb esélye van győzni a választásokon. Szerinte nem szükségszerű, hogy a jelölt egyben pártelnök is legyen, és utalt Medgyessy Péterre, aki 2002-ben nem volt a szocialista párt tagja.

A Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezését az elmúlt héten több pártvezető is bírálta. Mesterházy Attila az MTI-nek azt mondta: fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Hasonlóan nyilatkozott Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője szerint Gyurcsányék indítványának rossz az időzítése, az MSZP-nek ugyanis nem önmagára, hanem a Fideszből kiábrándult szavazókra kell figyelnie. Balogh András elnökhelyettes pedig úgy értékelte: Gyurcsány akciója káros a baloldalnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását