2022. december 1. - Elza

Rabok százai szöktek meg

A tálib fegyveresek ásták azt a több száz méteres alagutat, amelyen keresztül közel félezer rab szökött meg hétfőre virradóra a dél-afganisztáni Kandahár börtönéből
2011. április 25. hétfő 16:53 - HírExtra
A tálib fegyveresek ásták azt a több száz méteres alagutat, amelyen keresztül közel félezer rab szökött meg hétfőre virradóra a dél-afganisztáni Kandahár börtönéből - közölték helyi tisztviselők. Gulam Dasztagir Majar tábornok, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka szerint 476 politikai fogoly szökött meg a börtön belsejébe vezető alagúton keresztül.

A megszökött őrizetesek között volt egy tálib parancsnok is. A dél-afganisztáni tartomány a kabuli kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibok fellegvára. Katasztrofálisnak minősítette a történtekeket Vahid Omar, az afgán államfő szóvivője. Hozzátette, hogy egy ilyen méretű fogolyszöktetés az afgán kormány nagy mértékű sebezhetőségét mutatja.

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő elmondta, hogy embereik a 320 méter hosszú alagutat öt hónap alatt ásták ki a börtönig, elkerülve a kormányzati ellenőrzőpontokat és a jelentősebb utakat. Négy és fél órán keresztül tartott a szöktetési művelet úgy, hogy azt a fegyőrök nem vették észre. Állítása szerint több mint ötszáz rab szabadult, ebből száz volt tálib harcos.

A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a megszököttek után, akik közül azonban csak 13-at sikerült elfogni. A tálibok azzal is megnehezítették az alagút teljes feltárást, hogy pokolgépeket hagytak ott maguk után, és a hatóságok képviselői mindaddig nem ellenőrizhették végig a járatot, amíg el nem távolították onnan a robbanószereket.

A Szarposza börtön különböző biztonsági felújításokon esett át azt követően, hogy 2008-ban a tálibok onnan kilencszáz társukat kiszabadították. Afgán tisztviselők és NATO-támogatóik rendszeresen arról számoltak be, hogy a börtön biztonsága nagyban megnövekedett a három évvel ezelőtti fogolyszöktetés óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását