2024. május 5. - Györgyi

Vita az EU gazdaságpolitikájáról

A januárban kezdődő féléves magyar EU-elnökség a gazdasági kormányzás európai szintű összehangolásakor az európai érdekeket egységesen, a szolidaritást szem előtt tartva fog cselekedni - hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó.
2010. december 15. szerda 14:58 - HírExtra
A fideszes EP-képviselő az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén szólt arról, hogy az uniós tagállamok egyedi megoldásokkal, saját válaszokkal próbálnak reagálni az őket körülvevő válságra. Kifejtette, hogy a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak és az EU legfőbb végrehajtó intézményeként működő Európai Bizottságnak a stratégiai irány konszenzusos rögzítése után a tagállamok megoldásait össze kell hangolni.

"Jó lett volna ugyanezt a következetességet és szigort látni egyes európai biztosok részéről akkor is, amikor szemet hunytak az adatkozmetikázások felett" - jegyezte meg a néppárti politikus. Ezzel - a vita után kiadott közleményének megfogalmazása szerint - "az egyes európai kormányok, köztük a korábbi szocialista magyar kormány költségvetési trükközéseire" utalt. Pelczné Gáll Ildikó szerint tudomásul kell venni, hogy az eddigi megszorító gazdaságpolitika sehol sem vezetett eredményre, ezért "új válaszok szükségesek".

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője felszólalásában kiemelte, hogy a magyar uniós elnökség legfőbb feladata lesz az EU alapszerződésének módosítása, amely lehetővé teszi majd az állandó uniós válságkezelő alap létrehozását. Ez az alap - az uniós gazdaságpolitikai reformokkal együtt - szerinte nélkülözhetetlen a gazdasági válságból való kilábaláshoz és az eurózóna stabilitásának megőrzéséhez.

Az ülésen politikai vita bontakozott ki, amikor egy svéd néppárti képviselő megvádolta a szocialista kormányokat, hogy az ő politikájuk eredményezte a költségvetési hiányt az uniós tagállamokban. Erre reagálva Martin Schulz, az EP szocialista frakcióvezetője, valamint Tabajdi Csaba is úgy foglalt állást, hogy nem kellene politikai színezetet adni a jelenlegi európai válsághelyzetnek.

"Görögországot és Írországot is jobboldali kormányok vitték csődbe, míg Németországban a baloldali Gerhard Schröder reformpolitikája, a pénzügyi fegyelem helyreállítása alapozta meg a gazdasági fejlődést. Magyarországon 2006 után, majd a válság idején a jobboldali ellenzék populizmusa és demagógiája akadályozta a felelős pénzügyi politika kialakítását, az elkerülhetetlen szerkezeti reformok végrehajtását" - mondta az MSZP-delegáció vezetője.

Utóbb kiadott közleményében Tabajdi Csaba közölte: értetlenséget keltett az európai politikusokban, hogy a fideszes Pelczné Gál Ildikó az orbáni gazdaságpolitikát követendő példaként ajánlotta Európa figyelmébe. "A meghatározó európai politikusok változatlanul a takarékos, szigorú pénzügyi fegyelmet és a gazdasági növekedés erősítését egyszerre tartják fontosnak. Nagyon sokan igen kockázatosnak tartják azt, hogy az Orbán-kormány elhitette magával, hogy megspórolható a takarékoskodás és az áldozatokkal járó szerkezeti reformok megvalósítása. Úgy vélekednek, hogy az Orbán-kormány feléli a jövőt" - írta közleményében Tabajdi Csaba.

Erre reagálva a magyar néppárti EP-delegáció sajtóosztálya az MTI megkeresésére leszögezte: "ha 2002 és 2010 között a szocialista kormányok a most Tabajdi Csaba által emlegetett +takarékos, szigorú pénzügyi fegyelmet és a gazdasági növekedés erősítését+ gazdaságpolitikájukban alkalmazták volna, Magyarország nem került volna a gazdasági válság kirobbanásakor csődközeli helyzetbe".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását