2024. április 29. - Péter

Mikor érdemes munkahelyet váltani?

Semmi sem tart örökké. Ez különösen igaz az ember munkaviszonyára. Az egyre durvább gazdasági helyzetben egyre könnyebben veszíthetjük el munkánkat és kerülhet veszélybe megélhetésünk.
2011. április 23. szombat 13:41 - HírExtra
A gazdasági helyzet viszont örök körfogásban van. Attól függően, hogy éppen milyen hírforrásra támaszkodunk a gazdaság vagy rövid hanyatlására vagy a lassú növekedésére szoktak hivatkozni, ha a munkakeresés nehezen megy vagy éppen elbocsátásokra készülnek. Néha gazdasági helyzet ide vagy oda, egy szép nap arra is ébredhetünk, hogy változásokra van szükségünk. Többet szeretnénk profitálni az állásunkból anyagilag, vagy akár professzionális szempontból. A szomorúbb és valljuk be őszintén manapság gyakoribb eset, amikor a munkáltatónk hív be minket az irodájába és finoman elkezd utalgatni arra, hogy netalántán itt az idő előbányászni önéletrajzunkat laptopunk mélyéről és szétnézni a munkaerő piacon.

Nos, mindenki számára összeállítottunk egy kisebb listát későbbi elbocsátásunk előjeleiből:

1. A cégünk, vagy úgy általában a gazdaság válságba jutott. Gondoljuk át alaposan, milyen helyzetben is van az a cég, ahol dolgos hétköznapjainkat töltjük mostanában. Sok ügyfelet vesztett? Sorra bedőltek a projektjei? Elküldött néhány embert? Nehezen veszi fel a versenyt más cégekkel? Ha úgy látjuk, nem csak a mi cégünk de az egész iparág válságba jutott, mindenképp erősen gondolkozzunk el karrier módosításon, akár teljesen újszerű kihívások bevállalásán. Rendszerezzük azokat a tulajdonságainkat és érdemeinket, amik szakmánktól függetlenül állnak rendelkezésünkre.

2. A cég, ahol dolgozol tulajdonost cserélt, vagy azt tervezi a későbbiekben. Ha magát a céget eladták, vagy éppen arra készülnek, az a mi pozíciónkat is befolyásolhatja a vállalaton belül. Ezzel járhat a különböző jutalékok, jutalmak, prémiumok csökkentése, esetleg teljes eltörlése is. Másrészről viszont ne feledkezzünk meg a tulajdonos csere lehetséges pozitívumairól, ha jobb kezekbe kerül a cég, ezeknek az ellenkezője is igaz lehet és akár a fizetésünk is emelkedhet.

3. Ha a cég új vezetőséget kap, a következő kérdéseket mindenképp vizsgáljuk meg: Vajon új irányba készül vinni a cég üzleti vonalát? Mennyiben más az előző vezetőségtől a mostani? Többet követelnek-e majd tőlünk?

4. Ha azt vesszük észre, hogy egyre kevesebb a munkánk, nézzük meg, vajon felvett-e cégünk új embert, aki a munkánk egy részét most elvégzi. Vajon ő alkalmasabb ezen feladatok elvégzésére? Csalódottak, idegesek lettünk emiatt? Ha úgy érezzük, pozíciónk veszélybe került, poroljuk le azt az önéletrajzot.

5. Jelenlegi cégünknél már mindent elértünk, amit csak lehetett, a vezető pozíciókban olyan munkatársak ülnek, akik hosszú időre bebetonozták magukat a pozíciókba. Szakmai fejlődésre nincs lehetőség. Ha új kihívásokat szeretnénk, mindenképp változtatni kell.

6. Az új főnökünk idióta. Mindig rossz kedvűen indulunk munkába és így is érkezünk haza. Gyakran érezzük magunkat megalázottnak, főnökünk nem tiszteli a munkánkat. Gondoljuk végig, vajon tényleg el kell mindezt tűrnünk?

7. A cég vagy a vezetőség képtelen magát tartani azokhoz az ígéretekhez, amiket akkor tettek, mikor felvettek minket. Nincs sehol a megígért előléptetés, kiválóan teljesítünk, még sincs látható jutalom, nem nőtt a fizetésünk sem. A főnökség kerüli a témát mikor ezekre rákérdezünk. Szakmai értelemben nem pozitív irányba haladunk. Ekkor is szükséges lehet a váltás.

Ismerősen csengenek a fentebb leírtak? Ha igen, lehet itt az idő a teljes váltásra, új munkahely, új kihívások keresésére.
Forrás: NőiTeázó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását