2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt a rendező

Életének 86. évében szombaton New Yorkban elhunyt Sidney Lumet amerikai filmrendező - adta hírül a The New York Times című napilap.
2011. április 10. vasárnap 07:27 - HírExtra
A művész rákbetegségben hunyt el manhattani otthonában. Sidney Lumetet a 20. század második felének legnagyobb filmrendezői között tartják számon. A Henry Fonda főszereplésével készült 12 dühös ember című drámával elnyerte a berlini filmfesztivál díját, az Arany Medvét. Ugyanezért a filmért és majdnem 20 évvel később a Hálózat című alkotásért megkapta a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat.

Noha öt különböző filmmel is jelölték a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra, ezt végül nem kapta meg, de 2005-ben életműdíjat adományozott neki az Amerikai Filmakadémia.

Pályafutása során több mint félszáz filmet forgatott; többek között olyan nagy színészekkel dolgozott együtt, mint Marlon Brando, Katherine Hepburn, Al Pacino, Sean Connery.

Sidney Lumet vitte filmre 1974-ben Ingrid Bergmannal a főszerepben Agatha Christie Gyilkosság az Orient-expresszen című népszerű bűnügyi regényét. Szintén ő rendezte az egy évvel korábban elkészült, a New York-i rendőrség berkein belüli korrupcióval és a rendőrség és a szervezett bűnözés összefonódásával foglalkozó Serpico című krimit, amelynek főszereplője, Al Pacino Golden Globe-díjat kapott a címszereplő fiatal rendőr, Frank Serpico megformálásért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását