2024. április 26. - Ervin

Az MSZP kér valamit a kormánytól

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy ne csökkentsék a tankötelezettség korhatárát, mert az állam feladata, hogy minél tovább az oktatásban tartsa a gyerekeket - mondta Kormos Kata, az MSZP szóvivője Budapesten, a párt Út a pokolba című sajtótájékoztatóján.
2011. március 27. vasárnap 18:49 - HírExtra
Mint megjegyezte, remélik, hogy a kormány megfontolja javaslatukat, továbbá azt is, hogy az eddigi kormányzati tervekkel ellentétben nem vonnak ki 38 milliárd forintot a felsőoktatásból. Kormos úgy fogalmazott: a kormány oktatáspolitikája még inkább szétszakítja a társadalmi rétegeket egymástól, ha a tankötelezettségi korhatárt valóban lejjebb viszik, és ez egyértelműen a hátrányos helyzetű családokat érinti majd a legérzékenyebben.

Ezzel kapcsolatban idézte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének korábbi szavait: "Akinek nincs semmije, az annyit is ér". Beszélt arról, hogy sokkal inkább el tudnak helyezkedni azok, akiknek lehetőségük van a minél hosszabb ideig tartó tanulásra, s ezek az emberek a továbbtanulásban és az átképzésben is sokkal jobban meg tudják állni a helyüket. Igaz az a mondás, hogy a tudás hatalom, így nagyon fontos, hogy a tanulás lehetőséget biztosítson mindenkinek az elhelyezkedésre - tette hozzá.



A párt szóvivője rámutatott: "nem ördögtől való azt gondolni", hogy talán a családi pótlékon szeretne a kormányzat takarékoskodni, amikor lejjebb akarja vinni a tankötelezettség korhatárát, ugyanis Magyarországon a tankötelezettségi korhoz van kötve a családi pótlék folyósítása. A korhatár leszállítása véleménye szerint nagyon sok családnak az eddigi nehézségekhez képest nagyobb problémát jelent majd.



Kérdésre válaszolva Kormos Kata elmondta: az MSZP szerint ma Magyarországon nincs alkotmányozási kényszer, ezért széles társadalmi egyeztetésre lenne szükség ahhoz, hogy az új alaptörvény "ne egy párt, hanem egy nemzet alkotmánya legyen"; ez indokolja, hogy nem vesznek részt az alkotmányozásban. Megemlítette, hogy szerdán Szegeden tartják részországgyűlésüket, ahol az emberek valódi problémáival szeretnének foglalkozni.



A szóvivő kitért arra, hogy azonnali intézkedésekre van szükség egyebek mellett a bankhitelüket törleszteni nem tudókkal, ám a problémát orvosolandó eszközkezelő még mindig nem állt fel. Kormos közölte: a Fidesz választási ígéretével szemben 3000 milliárd forintot vett el az emberektől, amikor az embereket lényegében megzsarolta a magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatban, ugyanakkor még nem ismert a Fidesz nyugdíjrendszere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását