2024. május 7. - Gizella

Cseh katonai segítség a honvédségnek

Tizennégy hangsebességen aluli cseh gyakorló repülőgépet - L-159-est - ajánlott fel a magyar hadseregnek Petr Necas cseh miniszterelnök Budapesten, az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalásán.
2010. július 20. kedd 20:47 - HírExtra
"A cseh hadsereg a pilóták felkészülésére Gripen vadászgépeket és L-159-es gépeket használ. Tapasztalatainkat felajánlottuk a magyar légierőnek is" - mondta újságíróknak Necas. Hozzátette: magyar érdeklődés esetén a részleteket a két védelmi miniszter tárgyalná meg.

Necas és Orbán a találkozón megvitatta a cseh-magyar gazdasági együttműködés kérdéseit is - közölte a CTK hírügynökség. A cseh kormányfő a visegrádi országok csúcstalálkozóján vett részt Budapesten.

A cseh védelmi tárca már márciusban elkészített a prágai kormány számára egy javaslatot négy darab L-159-es repülőgép magyarországi bérbeadására. Miután Budapest a ügyben végül is nem döntött, a javaslat nem került a cseh kormány elé. A magyar légierő korábban már bérbe vett néhány L-159-es repülőgépet.

A cseh és a magyar légierő is JAS-39 Gripen vadászgépeket használ, s az ezekre való átállást segíti elő az L-139-es gépek használata.

Az Aero Vodochody cég a cseh hadsereg megrendelésére néhány éve 72 darab L-159-es típusú gépet gyártott. A cseh légierő azonban csak 24 gépet használ. Egy gép időközben lezuhant. A többi gépet raktárban tartják, s a csehek egyelőre sikertelenül próbálják őket eladni, illetve bérbe adni. A gépek bérlése iránt Magyarországon kívül Lengyelország és Spanyolország is érdeklődik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását