2024. április 27. - Zita

Mesterházy puccstól tart

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint alkotmányos puccs, amit a Fidesz tervez, a kormánypárt le akarja váltani a Magyar Köztársaságot.
2011. március 23. szerda 14:30 - HírExtra
Mesterházy Attila pártja Kazincbarcikán tartott részországgyűlésén szerdán úgy fogalmazott: "nem tankokkal, hanem az alkotmányozással akarnak kialakítani egy totális diktatúrát". Az ellenzéki politikus utalt arra, hogy a parlament alkotmány-előkésztő bizottságában a szocialisták is elkezdték a munkát - bár véleményük szerint nem volt alkotmányozási kényszer -, de minden javaslatukat lesöpörték az asztalról. Értékelése szerint színjáték zajlik az alkotmányozás területén.

Álláspontja szerint a Fidesz-KDNP-s alkotmányjavaslat múltba forduló, olyan történelmi időket idéz, ami nem szolgálja a nemzet érdekeit.

Mesterházy Attila úgy látja: a törvényhozásban tárgyalt alaptörvény nem más, mint az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett politikai rendszerváltás, amely hosszú távra betonozza be a Fidesz hatalmát; olyan szabályokat rögzít, amelyekkel megpróbálják a következő kormány mozgásterét leszűkíteni. Kitért egyebek között arra, hogy bizonyos közjogi méltóságok mandátumát meghosszabbítanák, ezáltal - mint mondta - a Fidesz "emberei" egy esetleges kormányváltás esetén is pozícióban maradnak, védőbástyái lehetnek a mostani kormánypártnak.

Mint mondta, az új alkotmányt nem csak itthon érik kritikák, hanem külföldön is.

Kolláth György alkotmányjogász, aki előadásában hangsúlyozta, hogy függetlenként van jelen a részországgyűlésen, azt mondta: "sámli nem készül úgy, ahogy ez az alkotmány". Élesen bírálta a szöveg számos pontját, és úgy értékelte, hogy "egyfajta nagyon lebutított bonapartizmus felé megyünk". Az Alkotmánybíróságot érintő tervezett rendelkezésekkel szerinte veszít a taláros testület és az ország is. Értékelése szerint kevesebb pátosz és több hozzáértés kellett volna, szakmailag a kormánypárti alkotmányjavaslat elfogadhatatlan.

A részországgyűlésen Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke egyebek között arról beszélt, hogy soha nem látott mértékű a munkanélküliség, 670 ezer a munkanélküliek száma Magyarorországon. Mi van az ígért egymillió munkahellyel? - tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy Borsodban több mint 80 ezren vannak állás nélkül. Mint mondta, az egykulcsos adórendszer, a tankötelezettség korhatárának leszállítása 15 évre még kilátástalanabb sorsba dönti az egyébként is hátrányos helyzetben élőket.

Szorgalmazta a kétkulcsos adórendszer és a közfoglalkoztatási rendszer visszaállítását, illetve a gyermektámogatási szabályok igazságosabbá tételét.

Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere azt mondta: városára rásütötték a "bűnös város" bélyeget, mert MSZP-s a vezetése, és mert a képviselő-testületében szintén többségben vannak a szocialisták. Üzeni a kétharmados parlamentnek, vidéken azt tapasztalják, nem jól mennek a dolgok - jelentette ki. Kiemelte a távhő kérdését, amelynek kapcsán szerinte "ámokfutás" zajlik ma az Országgyűlésben.

Több felszólaló kitért a vidéket érintő nyomorra, mélyszegénységre, a gyerekeket érintő éhezésre, és a közbiztonság problémáira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását