2024. április 25. - Márk

Tarlós kidobta Tölgyesit az FKF-ből

Felmentette vezérigazgatói posztjáról Tölgyesi Balázst, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét szerdán április elsejei hatállyal Tarlós István főpolgármester.
2011. március 16. szerda 19:01 - HírExtra
A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a cég vezetésével Klug Lajost, a hivatal nemrég kinevezett közmű- és környezetvédelmi osztályvezetőjét bízták meg.

A cég által korábban kötött szerződések és megrendelt tanulmányokkal kapcsolatban a sajtóban többször felbukkant a 2010. október 27-én kinevezett Tölgyesi neve. A múlt évben, október végén a rendőrség egy feljelentést követően tanulmányok ügyében indított nyomozást, amelyeket 2009-ben rendelt meg Tölgyesi Balázs, aki akkor az FKF vezérigazgató-helyettese volt.

A nyomozás azért indult, mert a három, összesen húszmillió forintba kerülő kutatási anyaggal kapcsolatban közbeszerzési problémák is felmerültek. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság később bűncselekmény hiányában lezárta, a Fővárosi Főügyészség azonban hatályon kívül helyezte ezt a határozatot, és februárban a Nemzeti Nyomozó Iroda újra nyomozást rendelt el.

Az index.hu több novemberi cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy, az FKF Zrt.-nek készített innovációs tanulmány szerzői több más szerző korábbi tanulmányát is "átvették", az egyiket biztosan a szerző engedélye nélkül.

Az önkormányzat az index.hu cikkei nyomán vizsgálatot indított a cégnél november végén. A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője, Szűcs Panni akkor azt közölte, Tölgyesi Balázs azonnal megkezdte a cég átvilágítását, a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia és az annak alapján elvégzett tevékenységek teljes körű felülvizsgálatát 2006. június 1-jéig visszamenőleg. A vizsgálat az akkori közlés szerint kiterjedt a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban igénybe vett szakértők tevékenységére, a társaság által ezen szakértőkkel kötött szerződések jogszerűségére, a szerződésekben megfogalmazott igények teljesülésének vizsgálatára, "a teljesítések szakmai megfelelőségére".

György István főpolgármester-helyettes idén februárban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: üzleti körök és más érdekcsoportok folyamatosan támadás alatt tartják Budapest és a város cégeinek új vezetését a számukra kedvezőtlen új városüzemeltetési modell miatt. György István arról beszélt, hogy az új városvezetés által kidolgozott városüzemeltetési modellben biztosítani akarják az átláthatóságot, a takarékos gazdálkodást a közpénzekkel, ám ez bizonyos üzleti körök érdekeit sérti, ezért kerülhettek "célkeresztbe", "totális támadás alá" a város- és cégvezetők, részben a sajtón keresztül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását