2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nagy kockázat - kis nyilvánosság

Az LMP ragaszkodik hozzá, hogy a paksi erőmű jövőjét érintő döntések átlátható és megalapozott döntéshozatal eredményeképpen szülessenek meg. A magyar atomhelyzet nagy kérdései a japán események tükrében.
2011. március 15. kedd 16:16 - HírExtra
"Az LMP aggódva és együtt érzően figyeli azt a küzdelmet, ami a földrengésben megsérült japán atomerőműveknél zajlik, és őszintén reméljük, hogy sikerrel járjanak a katasztrófa elhárítására tett erőfeszítések. A fukusimai és az onagavai atomerőművekben történtek ugyanakkor felhívják a figyelmet az atomenergia egyik legfontosabb jellegzetességére.

Nagy kockázat - kis nyilvánosság

Bár a baleset bekövetkeztének valószínűsége általában kicsi, a problémák jelentkezésekor azonban példátlanul nagy kockázatokkal kell számolni. Ezeket a kockázatokat nem csupán a politikai döntéshozók vagy a nukleáris szakma viseli, hanem valamennyi állampolgár. A nukleáris hulladékok elhelyezésének megoldatlansága pedig a jövő nemzedékek iránti felelősségünket érinti. Az atomenergia használatáról ezért minden döntést a kockázatokat viselő állampolgárok bevonásával, alapos és objektív tájékoztatásukat követően kell meghozni" - áll a parlament legfiatalabb pártjának közleményében.

A párt ragaszkodik hozzá, hogy a paksi erőmű jövőjét érintő döntések átlátható és megalapozott döntéshozatal eredményeképpen szülessenek meg.

Független szakértői megfigyelést akarnak

"A kormányzat készíttesse el és hozza nyilvánosságra az erőmű élettartam hosszabbítása vagy esetleges bővítése szükségességét megalapozó környezeti, műszaki és gazdaságossági hatástanulmányokat, és vállalja azok nyílt megvitatását.

A japán tragédia sajnos ismét rávilágított arra, hogy az atomenergia használata elsősorban biztonsági, és csak másodsorban gazdaságossági és energiapolitikai kérdés. Tudnunk kell, hogy jelenleg milyen műszaki, biztonsági állapotban vannak az egyes paksi reaktorok, szabad-e és lehetséges-e mindegyik reaktor élettartamát meghosszabbítani. Az LMP ragaszkodik ahhoz, hogy független szakértői megfigyelés alatt történjen meg a jelenlegi blokkok felülvizsgálata, és az eredmények nyilvánosságra hozatala" - áll az LMP hivatalos állásfoglalásában.

Zöld Baloldal: széleskörő szakmai-társadalmi vitára van szükség

"A Zöld Baloldal támogatja egy olyan, a kormány által finanszírozott energetikai, fizikai, ökológia, geológiai, katasztrófa védelmi, szakértők részvételével lebonyolított széleskörű szakmai - társadalmi vita megszervezését, mely a lehetővé teszi a kérdés pártatlan, tárgyilagos, igényes megvitatását" - áll a Zöld Baloldal szintén a témában kiadott friss közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását