2024. április 20. - Tivadar

682 millió turisztikai rendezvényekre

Összesen 682 millió forintnyi pályázati támogatást nyert el 63 jövőre megvalósuló, turisztikai vonzerővel bíró kulturális rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) közös pályázatán.
2008. december 12. péntek 16:30 - Hírextra
Az Önkormányzati Minisztérium pénteki közleménye szerint az NKA-val közös felhívásra 96 pályázat érkezett. A támogatási igény több mint kétszerese volt a rendelkezésre álló keretnek, amely az előző évinél 300 millió forinttal több, összesen 700 millió forint volt.

A pályázat révén azok a rendezvények kaphattak támogatást, amelyek a kulturális és turisztikai szakmai szempontoknak egyaránt megfeleltek, magas kulturális értéket képviselnek, költségvetésük eléri az 50 millió forintot, széles tömegeket mozgatnak meg és a közönség létszáma legalább 10 ezer fő.

A pályázati keretből 100 millió forint állt rendelkezésre kulturális célokat is teljesítő gasztronómiai rendezvények támogatására. Ezeknél az előírt minimális költségvetés 15 millió forint, a közönség létszáma pedig legalább 3 ezer volt.

Az elnyerhető maximális 30 millió forint támogatásban részesült a jövő évi Budapesti Őszi Fesztivál, a Haydn-emlékév programsorozata és a Zempléni Fesztivál. 27 millió forintot kapott a "Bartók+Bécs 2009" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, 25 millió forinttal támogatták a Mezzo-operaversenyt, 21 millió forint jutott a Múzeumok Fókuszban program múzeumi nagyrendezvényeire, 20 millió forintos támogatásban részesült a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, valamint a Mesterségek Ünnepe.

Tízmillió forint fölötti támogatást kapott többek között a nyíregyházi Vidor Fesztivál (18 millió), a Szentendrei Nyár programsorozata (17 millió), a Savaria Történelmi Karnevál (16 millió), a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Zsidó Nyári Fesztivál és a Veszprémi Ünnepi Játékok (15-15 millió), a Gyulai Várszínház (14 millió), a Debreceni Virágkarnevál, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Bárka Színház Ördögkatlan fesztiválja, a Ferencvárosi Fesztivál/Ráday Kultucca és a 40. Magyar Filmszemle (13-13 millió). Egyenként 12-12 millió forinttal támogatják a Nyár a Lánchídon rendezvénysorozatát, valamint a Kisvárdai Színházi Fesztivált.

Az értékelés a felhívásban közzétett szempontrendszer alapján, pontozásos formában történt. A szakmai értékelés szempontjai között meghatározó volt, hogy a rendezvény mennyiben járul hozzá az országkép kedvező alakulásához, a kulturális értékteremtéshez, mekkora a rendezvény vonzáskörzete és látogatottsága, valamint hogyan illeszkedik a helyszín hagyományaihoz, turisztikai kínálatához. A támogatás mértéke a rendezvény összköltségének legfeljebb 25 százaléka lehetett.

Az együttműködés kedvező tapasztalatai alapján a továbbiakban is tervezik a kiírók a közös pályázati program folytatását. Az előzetes tervek szerint a 2010-es turisztikai vonzerővel bíró kulturális rendezvények támogatására 2009. második felében jelenik meg pályázat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását