2024. május 3. - Tímea, Irma

Árvíz: emelkedett a Balaton vízszintje

A Zala folyón érkező vízmennyiség hatására a Balaton vízszintje péntekre 122 centiméterre emelkedett a siófoki mércéhez viszonyítva; ez 12 centiméterrel meghaladja ugyan a maximális felső szabályozási szintet, de egyelőre nem okoz nagyobb gondokat - mondta Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-nek.
2010. június 11. péntek 14:20 - HírExtra
Mint kifejtette, a Balaton vízszintje az elmúlt héten újabb 2 centiméterrel emelkedett, de továbbra sem mondható rendkívülinek, hiszen 2006-ben a 124 centimétert is elérte a vízállás. (Az ezredforduló elején tapasztalt több éves szárazság és alacsony vízállás után a Balaton legmagasabb vízszintje 2005-ben 112 centiméter, 2006-ban 124, 2007-ben 119, 2008-ban 116, 2009-ben 117 centiméter volt.)

A Balaton vízeresztését a hetek óta tapasztalható magas vízállás ellenére a múlt héten 5-6 köbméter/másodpercre kellett csökkenteni az érintett folyók áradása miatt. A szakember szerint leghamarabb a jövő hét közepétől lehet ismét fokozni a vízeresztést, ha arra szükség lesz. Addig sokat segíthet a meleg, csapadékszegény időjárás - tette hozzá.

Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium meteorológusa jövő hét keddig nem prognosztizált nagy esőket a térségben, de kisebb zivatarok előfordulhatnak. Viharos erejű északi szél nem várható, a következő napokban a déli, délnyugati szél lesz az uralkodó, a kánikulai meleg szombaton tetőzik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását