2024. április 20. - Tivadar

Továbbra is népszerű az Erasmus program

Több mint 3400 hallgató töltött el 1-2 szemesztert külföldi egyetemen és több mint 700 diák töltötte szakmai gyakorlatát valamely európai vállalatnál – így szól az Erasmus program mérlege a 2009/10-es tanévben.
2011. március 8. kedd 21:17 - HírExtra
Az európai felsőoktatás nemzetközivé tételét célzó Erasmus program népszerűsége továbbra is töretlen: az elmúlt tanévben 48 hazai felsőoktatási intézményből több mint 4000 magyar egyetemi hallgató tandíjmentes külföldi tanulmányát és/vagy szakmai gyakorlatát támogatta.

A Magyarországról megcélzott legnépszerűbb országok között van Németország, Olaszország és Franciaország, de például Finnországban, Ausztriában és Belgiumban is találkozhatunk magyar erasmusos diákokkal.

A németekhez kb. 700 hallgató utazik évente, és nálunk is ők tanulnak a legszívesebben. A magyarországi felsőoktatási intézmények kb. 2200 európai hallgatót fogadnak tanévenként.
A megcélzott területek között magasan vezetnek a társadalomtudományok, és üzleti, valamint jogi képzésre is sokan járnak; a tanulmányi ösztöndíjasok fele ezen három terület egyikén tanult tavaly.
A legtöbb hallgató (464 fő) az Eötvös Loránd Tudományegyetemről nyerte el a tanulmányi ösztöndíjat, a vidéki egyetemek rangsorában pedig a Pécsi Tudományegyetem vezet, 318 fővel.

Szakmai gyakorlatra is lehetőséget ad a program: 2007 óta szerezhetnek a hallgatók európai vállalatnál, képzőközpontban, kutatóintézetben, stb. 3-12 hónapos szakmai tapasztalatot. Az eltelt 3 évben 1800 magyar hallgató élt ezzel a lehetőséggel, melynek köszönhetően több száz európai céggel építettek ki kapcsolatot felsőoktatási intézményeink. A pályázati forma előnyeit egyre többen felismerik, az elmúlt tanévben már 719 hallgató élt az Európai Bizottság nyújtotta lehetőséggel. A legnépszerűbb szakterületek között az oktatási, egészségügyi és üzleti szféra szerepel, de több tucatnyi magyar hallgató szerez európai tapasztalatokat agrár, művészeti és építészeti területeken is.
Magyarországon is több százra tehető már a fogadó cégek száma; hozzájuk évente 250-300 Erasmus-hallgató érkezik szakmai gyakorlatra.

A legtöbb szakmai gyakorlatos hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott európai országokba (116 fő). A legtöbb vidéki egyetemista pedig az ugyancsak széles erasmusos kapcsolatokkal rendelkező debreceni és szegedi egyetem (70 és 60 fő) színeiben utazott Erasmusszal különböző szakmai fortélyokat tanulni.
(Az intézmények listáját+küldött hallgatók számát ld. a 2. számú táblázatban.)

A szakmai gyakorlatok hozadékáról az ösztöndíjprogramot koordináló Tempus Közalapítvány munkatársa, Bokodi Szabolcs elmondta: „A több hónapig, vagy akár egy teljes évig tartó szakmai gyakorlat, különösen ha külföldön szerzi meg a hallgató, kitűnő átmenetet jelenthet számára a munka világába. Valódi munkakörnyezetben szerez releváns tapasztalatokat, és emellett szaknyelvi tudása is rengeteget fejlődik. Mindezek eredményeképpen a munkakeresés ideje – ahogyan a többi erasmusos fiatal esetében is – jelentősen lerövidül. Sokakat már kintlétük alatt álláslehetőség vár itthon, vagy éppen a gyakorlati helyüknek és teljesítményüknek köszönhetően tudnak elhelyezkedni a cég itthoni leányvállalatánál”.

Az impozáns hallgatói létszámok mellett megemlítendő, hogy nem csak hallgatói, de oktatói és személyzeti mobilitásra és képzésre is lehetőséget ad a program a szakértelem és tapasztalat cseréje, bővítése céljából. Ez a pályázattípus is töretlen népszerűségnek örvend; az elmúlt tanévben csak Magyarországról több mint 1200 felsőoktatásban dolgozó oktató vagy munkatárs fordult meg külföldi felsőoktatás intézményben vagy vállalatnál tapasztalatszerzés céljával. A pályázattípus az oktatók számára külföldi oktatási tapasztalatok és kapcsolatok elmélyítésének lehetőségét nyújtja, a munkatársak számára pedig a saját munkakörükhöz kapcsolódó szakmai továbbképzés, tapasztalatcsere, munkafolyamatok fejlesztésének lehetőségét biztosítja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását