2024. június 2. - Kármen, Anita

Áttörték a felkelők védvonalát a Kadhafihoz hű erők

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton áttörték az ellenzékiek által korábban elfoglalt ez-Zavíja város védvonalát - közölték szemtanúk.
2011. március 5. szombat 10:29 - HírExtra
A település 50 km-re nyugatra fekszik a fővárostól, Tripolitól. A beszámolók szerint a kormányerők aknavetőkkel és gépfegyverekkel indítottak heves támadást a felkelők ellen. Az al-Dzsazíra arab hírtévé is beszámolt a támadásról, de azt állította, hogy az még mindig a felkelők kezén van, ugyanakkor a harcokban 30 ember meghalt.

A felkelők ugyanakkor kiszorították a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötőből Kadhafi katonáit, és kitűzték a város felett saját lobogójukat - jelentette szombatra virradóra az al-Dzsazíra hírtelevízió.

Működésben a katonai tanács

Kadhafi katonái azután hagyták el a várost, hogy ellentámadásba lendültek az újonnan létrehozott katonai tanács fegyveresei. A rendszerellenes erők sikeréhez az időjárási viszonyok is hozzájárultak: viharos szél tombolt a település környékén, s rosszak voltak a látási viszonyok, ezért a líbiai hadsereg nem tudta bevetni a felkelők ellen harci helikoptereit és vadászgépeit.

A líbiai külügyminiszter-helyettes, Háled Káim ugyanakkor éppen az ellenkezőjét mondta újságíróknak. Azt állította, hogy a hadsereg péntek estére újra ellenőrzése alá vonta a várost.

Eközben a Líbia ellen foganatosított szankciók visszavonását követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától a Kadhafi-rezsim. A BT-nek küldött levelében Tripoli hangsúlyozza, hogy a tüntetők elleni erő alkalmazása "minimális" volt, és csak olyanokkal szemben alkalmaztak erőt, akik törvényt sértettek.

Hatezer halott

Egy líbiai emberi jogi szervezet szerint a rendszerellenes tüntetők elleni hatósági fellépésnek eddig közel 6000 halottja van Líbiában. Ehhez képest Tripoli azt állítja a BT-nek küldött levelében: a válság kirobbanása óta parancsba adták a katonáknak, hogy a lehető legnagyobb visszafogottsággal reagáljanak a provokációkra.

A líbiai kormány megdöbbenéssel fogadta azt, hogy a BT egy hete korlátozásokat vezetett be az ország ellen. Tripoli azt követeli, hogy az ENSZ-testület függessze fel a Moammer Kadhafi elnök és a hozzá közeli személyek elleni büntetőintézkedéseket, "amíg fény nem derül az igazságra".

A BT a múlt szombaton utazási korlátozásokat vezetett be Moammer el-Kadhafi és családtagjai, illetve a líbiai vezető közvetlen környezetéhez tartozó személyek ellen, és elrendelte bankszámláik befagyasztását. Egyben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjesztette a líbiai vérengzések kivizsgálását, és fegyverembargóval sújtotta Tripolit.

Tripoli hangsúlyozza, hogy nem aláírója ugyan az ICC-t létrehozó római egyezménynek, ennek ellenére kész együttműködni vele, de csakis "a nemzeti bíróságok elsőbbségének elve" alapján.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását