2024. április 25. - Márk

29 év börtönt kaptak a magyarra támadó romák

Összeségében 29 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kaptak első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azok a vádlottak, akik a magyarsághoz való tartozása miatt bántalmaztak egy fiatalembert.
2011. március 4. péntek 08:38 - HírExtra
A vád szerint a 3. és a 7. rendű vádlott - akik élettársak -, 2009. szeptember 23-án a VIII. kerület Tavaszmező utcában vitába bonyolódott egymással, amit a későbbi sértett félreértett, és emiatt dulakodni kezdtek.

A sértett a 3. rendű vádlott - daganatos betegség miatt platinaprotézises - térdébe rúgott, amitől a cigány férfi a földre került. Már ekkor elhangzottak rasszista, illetve fenyegető szavak: ,,rohadt, szemét, g*ci magyar, hogy mersz bejönni az én utcámba". Segélykiáltásaira testvérei, édesanyja, és egyik testvére magyar származású barátja a segítségére siettek. A sértett bemenekült az iskolája udvarába, ahova követték, majd bántalmazták. Az orvosi látlelet szerint nem voltak a sértetten külsérelmi nyomok.

A vádirat szerint a magyarságot sértő kifejezések ekkor már sorozatosan hangzottak el - ,,miénk az utca, miénk az ország", ,,gyere ki Te magyar, megöllek" -, főleg azután, hogy a sértett bemenekült az iskolába. A cigány férfiak az iskolába is utána mentek, de onnan a büfésnő erélyes fellépésével kikergette őket. A helyszínen egy kés is előkerült (melyet a másodrendű anya 10 éves gyerekével hozattak oda), ezért a vád egyrendbeli közösség tagja ellen felfegyverkezve elkövetett csoportos erőszak volt.

A fiatalkorú vádlott esetében még lopás, a 4. és 6. rendű vádlottak esetében lopás kísérlete is a vádpontok között szerepelt, utóbbiak az utolsó tárgyalási napon beismerték bűnösségüket. A védők a közösség tagja elleni erőszak tényét tagadták, mivel azt csak úgy lehet elkövetni, ha kizárólag a származás a bántalmazás oka.

Ez szerintük nem állt fenn, hiszen a kiváltó ok itt az volt, hogy a sértett megrúgta a 3. rendű vádlott térdét. A védelem szerint a csoportos garázdaság tényállása állja csak meg a helyét. A bíróság az ítéletében kimondta, hogy az eljárás során a váddal megegyező tényállást állapított meg.

Mindezekért az elsőrendű, fiatalkorú vádlott 2 év 6 hónap javító intézeti nevelést, édesanyja, a másodrendű vádlott 4 év börtönt és 5 év közügyektől eltiltást, a harmadrendű vádlott 5 év 6 hónap börtönt és 6 év közügyektől eltiltást, valamint korábbi, kábítószerrel való visszaélés miatt 2 éves büntetése felfüggesztését hatályon kívül helyezte, a negyedrendű, magyar származású vádlott 4 év 6 hónap börtönt és 5 év közügyektől eltiltást, az ötödrendű vádlott különös visszaesőként 6 év börtönt és 7 év közügyektől eltiltást, valamint a korábbi 1 év 4 hónapos büntetése felfüggesztését hatályon kívül helyezte, a hatodrendű vádlott 4 év 6 hónap börtönt és 5 év közügyektől eltiltást, a hetedrendű roma nő vádlott 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést és 3 év közügyektől eltiltást kapott.

Az ügyész a másodrendű vádlottra súlyosabb büntetést kért a többi vádlott esetében tudomásul vette az ítéletet. A vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be téves minősítés miatt és enyhítésért. A bíróság elrendelte a már előzetes letartóztatásban lévő vádlottak letartóztatásának meghosszabbítását, valamint előzetes letartóztatásba helyezte a másodrendű vádlottat. A 7. rendű vádlott előzetes letartóztatását megszüntette.
Forrás: havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását