2024. április 19. - Emma

Örök sláger a fokföldi ibolya

A kedves kis színes egész évben virágozhat ablakunkban, egyszerűsége teszi nagyszerűvé, és szemet gyönyörködtető virággá.
2011. február 19. szombat 08:25 - HírExtra
Kékeslilás, bíbor, és rózsaszín árnyalatban találkozhatunk itthon az egyik legkedvesebb virágfajtával, a fokföldi ibolyával.

Gyakorló kertészkedő kislányokat meglephetjük névnapjukra is egy cserépnyi szép fokföldivel, hiszen gondozása nem túl bonyolult, és hamar megszerettethető így a rendszeres virágnevelés a gyerekekkel is. A kis ibolya könnyen elfér az ablakban, kedves dísze lehet a lakásnak. Szinte egész évben virágzik, akár több éven át is.

A fokföldi ibolya még csak nem is Fokföldről származik, és ibolya titulusa is megtévesztő: valójában a csuporka-félék közé tartozik, és virága sem hasonlít különösebben a mi általunk ismert ibolyáéra.

Tudományos nevét 1892-ben Tanzánia kormányzója adta neki, ebben szerepel az „ionantha” szó, mely görögül azt jelenti, ibolya. A németek a fokföldi ibolyát Urambara-csuporkának hívják, valójában ez lenne a legmegfelelőbb elnevezés. Magyarországon Afrikai ibolyának nevezik, de legelterjedtebb formában az „afrikai” helyett a „fokföldi” jelzőt használják. Nem foglal nagy helyet, mutatós, egyszerű gondozni és egy jól megválasztott cseréppel üde színfoltja lehet a szobának.

Fényigényes növény, gazdag fényben hozza legjobban virágait. Fényszegény helyen is elél, így azonban nem virágzik. Fontos, hogy ne tegyük ki közvetlenül túl erős napsugárzásnak sem, ez kárt tehet a levelek épségében és foltosodást fog okozni az amúgy élettel teli, ovális alakú zöld leveleken. Legajánlatosabb 20-22 C fokon tartani, a huzattól és a hidegtől óvjuk. Fontos, hogy páradús helyen tartsuk, ha a helység szárazabb, akkor a cserepet rakjuk nedves gyöngykavicsos tálba. A leveleket soha ne permetezzük!

Locsoláskor sose érje levelét víz, és arra is ügyeljünk, hogy az ablaküveget se érintse a levél! Két locsolás közt hagyjuk, hogy földjének felső része kicsit kiszikkadjon, de mindig tartsuk nedvesen a növényt.

A víz legyen szobahőmérsékletű. Mindig alulról öntözzük, és öntsük ki egy kis idő elteltével a felesleges vizet alátétéből, hogy elkerüljük a túlöntözést, pangó vizet. Egyik legnagyobb veszély a tőrothadás, túlöntözés esetén levelein kókadást vehetünk észre, a szárazság tüneteit. Ilyenkor segíthet rajta az átültetés. Az elhalt virágokat mindig távolítsuk el az edényből!

Tápoldatozásra heti egyszer van szüksége, ez segít abban, hogy minél egészségesebben, színesebben és gazdagabban virágozzon. Levéltrágyaként ne adjunk neki tápoldatot!

Ha több virágot ültetünk egy nagyobb alakú cserépbe, játszhatunk a színekkel is: aki egyszer megszereti, minél nagyobb bokrétányi fokföldit akar majd.
Forrás: Női Teázó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását