2024. május 22. - Júlia, Rita

Kis magyar euró-történelem

Újabb céldátumot lengettek be az euró bevezetését illetően. Konkrét időpont nincsen, talán nem is baj. A HírExtra összegyűjtötte, hogy ki és mikor akarta eddig bevezetni az eurót Magyarországon.
2011. február 9. szerda 06:22 - Tóbiás Gábor
Az euró olyan, mint a négyes metró: egyszer majd biztos bevezetik/megépítik viszont, hogy mikorra valósul meg mindez, azt senki nem tudja. Ráadásul időközben mindig vannak olyan vélemények, melyek megkérdőjelezik ezeknek a dolgoknak a szükségszerűségét.

Orbán szerint – és ezt mások is így gondolják – 2020 előtt semmiképp nem lesz Magyarországon euró és senki nem tudja, mikor jön el a napja annak, hogy a napi betevő fröccsünkért a közös európai valutával fizetünk.

Céldátum áradat

Számtalan dátumot hallottunk már arra vonatkozólag, hogy mikor búcsúzunk el a forinttól. Az első, komolynak tűnő időpontot az útelágazásokról híressé vált Medgyessy Péter jelentette be. 2003. július 16-án úgy nyilatkozott, hogy Magyarország 2008-ban bevezeti az eurót. Ez akkoriban még talán hihető is volt, hiszen 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz. Azonban a romló makrogazdasági adatok miatt a bevezetés tervezett dátumát 2009-re tolták ki.

2006-ban Gyurcsány Ferenc kormánya újabb dátumot tűzött ki célul: 2010-re jósoltak eurót hazánknak. Viszont már ekkor is megjelentek olyan elemzések, melyek kételkedtek abban, hogy 2010-re be tudnánk vezetni az közös európai fizetőeszközt.

Telt-múlt az idő és a céldátum folyamatos elhalasztásával világossá vált, hogy jóval nagyobb költségvetési fegyelemre lenne szükség ahhoz, hogy bevezessük az eurót. (Magyarország hosszú időn keresztül egyik maastrichti kritériumot sem tudta teljesíteni.)

Szegény embert a válság is húzza

A gazdasági világválság hatására a forint-euró árfolyam a korábbi 230-240 forintos átváltási szintről közel 320 forintig növekedett, mely hosszútávon megrontotta az euró bevezetésének esélyeit. Gyurcsány Ferenc 2009 februárjában bejelentette, hogy szeptember 30-ig hivatalos konvergencia programmal állnak elő, majd Brüsszelbe utazott, hogy az euró bevezetési feltételeinek enyhítéséért könyörögjön. Azonban nem járt sikerrel, ráadásul nem sokkal ezután le is mondott.

A Bajnai-kormány tevékenysége elsősorban a válságkezelésről szólt. Az IMF hitel, a magas államháztartási hiány és a kemény infláció, a jegybanki alapkamat növekedése mind-mind tett arról, hogy az euró csak álom maradjon. Magyarország csupán egyetlen csatlakozási feltételt teljesített a sok közül. Ennek ellenére Bajnai Gordon miniszterelnök 2010 januárjában 2014-es euró-bevezetést vizionált.

A jelen


Mostanában Magyarországot előszeretettel húzzák le a külhoni hitelminősítők. Lehet vitatkozni ennek jogosságáról, de egy dolog biztos: ez sem használ a Magyarország euróövezeti csatlakozásának.

Most még 2020 környékén járunk, de az elmúlt évek bebizonyították, hogy nincsen biztos dátum. Még az is lehet, hogy eurónk csak akkor lesz, ha majd ünnepélyesen átadják a négyes metró Bosnyák térig tartó szakaszát, nagyjából 2189 körül. Elvégre az is 2020 után lesz…

Országok, ahol fittyet hánytak a kritériumokra
Andorrának nincs és történelme folyamán soha nem is volt hivatalos pénzneme. Az euró megjelenése előtt a francia frank és a spanyol peseta volt ott használatban, így ezek megszűnésével a hercegség pénzneme az euró lett. 2003-ban Andorra hivatalosan kérte a monetáris megállapodás megkötését, amely azóta is függőben van. Bár az eddigi határozatok értelmében az ország jogosult az euró hivatalos pénzeszközként való használatára, nem adhat ki semmiféle euróbankjegyet vagy -érmét, sőt a Közösséggel való külön megállapodás nélkül semmiféle bankjegyet, pénzérmét vagy pénzhelyettesítő eszközt sem.

Koszovó és Montenegró egyoldalúan (az Unióval való külön megállapodás nélkül) használja az eurót fizetőeszköznek, a megszűnt német márka helyett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását