2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ferihegyi szemle

Az Európai Unió 50 magas rangú szakterületi vezetője látogatott el Ferihegyre a közlekedési informális tanácsülés szakmai programjának keretében 2011. február 7-én.
2011. február 8. kedd 10:58 - HírExtra
A résztvevők Völner Pál államtitkár vezetésével a magyarországi légiközlekedés fejlődését szolgáló legjelentősebb beruházásokat tekintették meg. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. az épülő SkyCourt csarnokot, a HungaroControl Zrt. pedig világszínvonalú radarrendszerét és saját fejlesztésű navigációs szoftverét mutatta be 19 ország és 3 szervezet képviselőinek.

Az Európai Unió tagállamainak közlekedési miniszterei a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat felülvizsgálatának politikai megvitatása céljából érkeztek Budapestre. A tárcavezetők a hálózattervezési módszertan és a finanszírozás terén várható változásokról mondhatják el véleményüket a február 8-i, gödöllői informális találkozón.

Az esemény szakmai kísérőprogramján Völner Pál államtitkár, a Közlekedési Tanács soros elnöke kiemelte: a bemutatott fejlesztések részben közösségi forrásból, a TEN-T költségvetés támogatásával valósultak meg. Az utasok és járatok kiszolgálásának színvonala tehát közös európai erőfeszítés és munka eredményeként javul Magyarország legfontosabb repülőterén.

A Budapest Airport Zrt. összesen 261 millió euró, mintegy 75 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat a BUD Future program részeként Ferihegyen. E fejlesztések központi eleme a SkyCourt (Égi Udvar) nevű terminál épület, amelyet elsőként kerestek fel a találkozó résztvevői.

„A magyar mérnöki iroda tervei alapján felépült SkyCourt minőségi ugrást jelent az utasok kiszolgálásában. Nemcsak egyedülálló építészeti teljesítményt, hanem valódi utazási élményt is kínál – már a földön.” – hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. A fejlesztéshez az Európai Unió TEN-T költségvetése 4 millió eurós támogatást nyújtott. Az új terminál épületet 2011. március 27-én vehetik birtokba az utasok.

A HungaroControl világszínvonalú repülőtéri radar-komplexumának megtekintése után a vendégek meglátogatták a magyar légiforgalmi szolgálat központját is. Szepessy Kornél elnök-vezérigazgató a társaság stratégiai törekvéseiről szólva elmondta:

„A HungaroControl élenjáró technológiáját és fejlesztéseit, gazdag oktatási, kutatás-fejlesztési tapasztalatait és kapacitását az európai integráció szolgálatába állítja, hogy a közép-európai régió legyen a legsikeresebb és leghatékonyabb FAB (légtérblokk) Európában” – tette hozzá. Az elnök-vezérigazgató vázolta a TEN-T program keretében hamarosan megépülő, ANS III légiforgalmi irányító központ és a hozzá kapcsolódó technológiai fejlesztések terveit is, amelyek Európa egyik legmodernebb légi navigációs központjává avathatják Budapestet.

A rendezvényen elhangzott: a légiközlekedési ágazat prominensei március 3-4-én a hatékony, gazdaságos működést és a fenntartható fejlődést szolgáló Egységes Európai Égbolt integrációs program előrehaladásáról tárgyalnak majd Budapesten. A HungaroControl szakmai támogatásával szervezett magas szintű konferencia a magyar elnökségi időszak következő magyarországi eseménye lesz a közlekedés területén.

Adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közleményében
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását