2024. április 17. - Rudolf

Sorozatban kezdik gyártani a repülő autót

Sorozatban kezdik gyártani a világ első repülő autóját. A Terrafugia nevű cég Transition kocsija alaphelyzetben és a földön hat méter hosszú, két méter széles, és egy normál autóból 20 másodperc alatt alakítható át kétüléses kis repülővé, a levegőben pedig 180 km/h sebességet képes elérni.
2011. február 7. hétfő 09:48 - HírExtra
A repülő autó a könnyű sportrepülő kategóriába kapott besorolást, így mindössze 20 óra repülési gyakorlattal megkapható hozzá a jogosítvány. Ez a sokszorosára növeli a gép potenciális vásárlóinak körét (egyébként a kategória súlyhatárából 50 kilóval kilóg a jármű, ennek ellenére nem sorolták feljebb, csak kikötötték, hogy a szokásosnál nagyobb tömegre fel kell hívni a pilóta figyelmét).

A Terrafugia nevű cég Transition kocsija alaphelyzetben és a földön hat méter hosszú, két méter széles, és egy normál autóból 20 másodperc alatt alakítható át kétüléses kisrepülővé, a levegőben pedig 180 km/h sebességet képes elérni. Szárnyának fesztávolsága a kicsomagolás után nyolc méter. A szárny és a rotor gombnyomásra nyílik ki, illetve bújik elő.

Az autó repülés közben ugyanazt az ólommentes benzint használja, mint földi üzemmódban, tele tankkal 644 kilométert tud megtenni a levegőben. A felszálláshoz nagyjából fél kilométeres nekifutásra van szüksége, és a teherbírása repülőként nagyjából 200 kg. Kicsit rontja a helyzetet, hogy szükség van egy legalább 500 méter hosszú kifutópályára a föl és leszálláshoz, ez pedig nem minden utcasarkon található.

A kereskedelmi forgalomba kerülés előtt még egy utolsó törésteszt-sorozaton kellett átmennie a járműnek, de ez már nem jelentett gondot, a legnagyobb kihívás a repülőgépként való engedélyeztetés volt. A sorozatgyártás az idén indul be, és a repülő autó 200 ezer dolláros (kb. 42 millió forint) áron lesz kapható.

1947 novemberében, Kaliforniában már repült egy autó. A kocsi, amelyet egyszerűen rákötöttek egy repülőre, több mint egy órán át "azonosítatlan repülő objektumként" körözött San Diego fölött.

A Terrafugia vezetője Dietrich abban bízik, hogy évente legalább 200 darabot értékesítenek a repülő kocsiból, ami azért valljuk be, nem a legolcsóbb…
Forrás: vilagtudomany.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását