2024. március 28. - Gedeon, Johanna

BKV: a menetrend mellett dohányozhatunk?

Február elsejétől tilos a BKV járműveinek megállójában dohányozni, mától pedig már büntetnek is érte. Miért is? A Fővárosi Közterület-felügyelet sajtóosztálya válaszolt lapunk kérdéseire.
2011. február 6. vasárnap 08:46 - Győry S. József
A tavalyi év folyamán Fővárosi Közgyűlés módosította a köztisztasági rendeletet, melynek értelmében tilos a dohányzás a BKV járműveinek megállójában. Miért volt szükség erre a lépésre?

A Fővárosi Közgyűlés a főváros köztisztaságának fenntartása, tisztántartása érdekében alkotta meg 1994-ben a köztisztaságról szóló rendeletét. A nemdohányzók védelme és a közterületek tisztasága érdekében 2010 júniusában a játszótéri dohányzás megtiltása ügyében hozott döntés folytatásaként a Fővárosi Közgyűlés döntött az aluljárókban történő dohányzást tilalmáról is.

A köztisztasági rendelet a közforgalmú közlekedés céljaira szolgáló megállóhelyek, végállomások, pályaudvarok, villamos pályák, valamint az azokat kísérő földsávok tisztán tartásáról is rendelkezik, s ezt egészíti ki az elmúlt év decemberében hozott döntés: a budapesti tömegközlekedési megállók területén történő dohányzás megtiltása.

A járda a járdaszegélytől számítva két méteres mélységben a BKV tulajdona, a szélessége a járművek hosszától függ.



Aki a menetrend túloldalára áll, az továbbra is pöfékelhet?
Miként kívánják büntetni a továbbra is a megállóban dohányzó utasokat?

Amennyiben a közgyűlési rendelet által meghatározott területen kívül tartózkodik valaki, arra természetesen a szankciók nem vonatkoznak. A dohányzási tilalom a tömegközlekedési eszközök megállóira érvényes, mely vagy jól láthatóan elkülönített terület - járdaszigettel, korláttal - vagy ha egyéb jelzésekből nem lehet következtetni a megállóhely határaira, akkor az állomást jelző táblától mérethatárok szabják meg a tilalmi korlátokat.

Minden esetben két méter szélességű, az autóbusz, trolibusz csuklós jármű esetében tizennyolc méter hosszú, egyéb jármű esetén tizenkét méter hosszú, kettős megálló esetén pedig harminchat méter hosszú területet kell érteni. Villamosoknál és a HÉV járműveinél is a két méter szélesség megtartása esetén az előbbinél harmincöt méter hosszú, az utóbbinál százhúsz méter hosszú területet kell érteni. A dohányzási tilalom a megállóhelyeknél létesített utasváróhelyekre is vonatkozik.

A közterület-felügyelők elsődleges célja nem a büntetés, hanem a jogkövető magatartásra történő felhívás, mint ahogyan a játszóterek és aluljárók esetében is történt. Aki a tilalmat megszegi szabálysértést követ el, és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A BKV ellenőrei és a közterület-ellenőrök a dohányzásért is büntethetnek holnaptól?

A dohányzási tilalom megszegéséért a közterület-felügyelőnek van bírságolási joga. A rendelet hatálya nem a BKV járművein utazókra terjed ki, hanem azokra a személyekre, akik a tömegközlekedési eszközök megállóiban dohányoznak.



Az éjszakai élet többnyire az alvás és a mulatozás jegyében telik. A BKV éjszakai szolgáltatásához „hozzátartoznak” az ittas, megállóban dohányzó utasok. Éjszaka is tilos lesz dohányozni?

A rendelet nem teszi napszaktól függővé a dohányzási tilalmat. A közterület-felügyelők, mint hivatalos személyek a nap bármely szakában a hatályos, munkájukat meghatározó jogszabályok alapján végzik tevékenységüket.

A BKV éjszakai járatai - általában - mulatozó emberektől hangos, biztonsági személyzettől függetlenül. Milyen új lépéseket tartanak szükségesnek a biztonságos éjszakai utazás megteremtéséhez, hiszen nem minden járaton vannak biztonságiak?


A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai a szolgálat ellátása során észlelt jogsértések esetén – napszaktól függetlenül - megteszik a szükséges intézkedéseket.

Ez van
Egy doboz olcsóbb cigaretta ötszázötven forintba kerül, egy BKV jegy háromszázhúsz forintba kerül. Aki nem dohányzik, több BKV jegyet tud vásárloni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását