2024. május 18. - Erik, Alexandra

XVI. Benedek már nem lehet szervdonor

Hiába tartja a szeretet egyik legszebb megnyilvánulási formájának a szervadományozást XVI. Benedek pápa, ő maga már soha nem lehet szervdonor - vetett véget a találgatásoknak a Vatikán.
2011. február 4. péntek 15:48 - HírExtra
Egy Németországban élő orvos már jó ideje biztosan állította, hogy XVI. Benedek pápának van szervdonor kártyája, amelyet még egy gyógyászati egyesülettől kapott a gyakorlat népszerűsítése céljából. A férfi a Vatikán többszöri felszólítása ellenére sem hagyott fel a híreszteléssel. A Vatikán most közölte: a pápának ugyan van szervdonor kártyája, ám azt még az 1970-es években kapta és abban a pillanatban érvényét vesztette, amint Ratzinger bíborost pápává választották.

A helyzet mielőbbi tisztázása végett a pápa titkára, Georg Gänswein atya levelében osztotta meg a német orvossal a kártya valós történetétet. A küldemény szövegét pedig a Vatikáni Rádió német nyelvű adásában is felolvasták.

"Valóban igaz, hogy a pápának van szervdonor kártyája, ám a közhiedelemmel ellentétben azt még az 1970-es években kapta és abban a pillanatban érvényét vesztette, amint Ratzinger bíborost pápává választották" - idézte a levél szövegét a rádió.

Hat évvel azelőtt, hogy megválasztották volna a katolikus egyház fejének, 1999-ben Joseph Ratzinger bíboros elárulta, hogy mindig magánál hord egy szervdonor kártyát és támogatja a "szeretet egyik legszebb megnyilvánulási formájának" gyakorlatát.

A Vatikán magyarázata szerint a pápa halála után a teste az egyház tulajdonába száll, amelynek kötelessége azt épségben sírba tenni. Nem utolsó sorban pedig, ha az elhunyt egyházfőt később szentté avatnák, eladományozott szervei mások testében hordozott relikviákká válnának.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását